Så har det gått för lagen – dramatisk avslutning väntar

Snart kan vi vinka adjö till vinteridrotterna. Så här är läget för våra lag i slutskedet av säsongen.

Våra lokala vinterlag har blandat och gett under säsongen. Några har bara en enstaka match kvar, medan andra ska spela vidare.

Våra lokala vinterlag har blandat och gett under säsongen. Några har bara en enstaka match kvar, medan andra ska spela vidare.

Foto: Arkiv

Sport2022-03-02 17:00

VIMMERBY HOCKEY

Spelar i: Hockeyettan (Södra Allettan)

Poäng: 30 på 24 matcher 

Placering: 7 (av 10 lag)

Återstående matcher: Karlskrona HK (borta, matchen spelades på onsdagen), HC Dalen (hemma), Kalmar HC (borta)

Kommentar: Imponerade stort i grundserien och var bara sex plusmål ifrån att vinna hela grundserien. Allettan blev betydligt tuffare och VH hade stora problem inledningsvis. Spelmässigt har laget ryckt upp sig de senaste veckorna och kommer med största sannolikhet att ta sig till playoff. Har slagit topplag som Nybro, Väsby och Dalen i Allettan, men varit för svaga mot lagen på den undre halvan.

VIRSERUMS SGF

Spelar i: Hockeytrean (Alltrean södra B)

Poäng: 0 på 10 matcher

Placering: 8 (av 8 lag)

Återstående matcher: Åseda IF (b), Skärblacka IF (h), Glimma HK (h), Åseda IF (h)

Kommentar: VSGF gjorde en stark grundserie och slutade tvåa bakom Åseda. Alltrean har däremot blivit en stor besvikelse och laget har förlorat alla tio matcher man spelat. Tappade bland annat poängkungen Jordan Fogarty under säsongen, vilket har märkts. Hoppet om vidare spel är redan borta, eftersom avståndet till playoff-strecket är för långt.

VIMMERBY IBK HERR

Spelar i: Division 1 (Östra Götaland)

Poäng: 13 på 20 matcher

Placering: 11 (av 12 lag)

Återstående matcher: Hovshaga (h), Kalmarsund Ungdom (b)

Kommentar: I tisdags beseglades VIBK-herrarnas öde definitivt, då Solfjäderstaden vann med 10–4. I praktiken hade Vimmerby redan ramlat ur. Det är ingen skräll att VIBK degraderas, snarare väntat. Truppen fylldes aldrig på med några spetsspelare som hade kunnat göra skillnad på division ett-nivå. Några av de yngre förmågorna har visserligen gjort det hyfsat under säsongen, men att därifrån ta steget fullt ut och verkligen bli etablerad på en högre nivå är för mycket att begära. 

Det är bara att konstatera att truppen och kvaliteten inte räckte till.

VIMMERBY IBK DAM

Spelar i: Division 1

Poäng: 12 på 14 matcher

Placering: 8 (av 9 lag)

Återstående matcher: Husqvarna (b), Ryds SK (h)

Kommentar: Förutsättningarna har varit dimmiga. För en tid sedan kom beskedet att de sex första lagen var garanterade nytt kontrakt. Alldeles nyss att det räcker att bli topp-åtta. Om nu det senare gäller, så räcker det att VIBK behåller sin nuvarande position och håller Ryds SK bakom sig i tabellen. Så kan det mycket väl bli. Säsongen i stort har varit mycket ojämn, där Vimmerby haft svårt att förvalta målchanserna i nätrassel. Har gjort minst mål i serien, men också släppt in flest. 

RIMFORSA IF

Spelar i: Division 2

Poäng: 33 på 13 matcher

Placering: 3 (av 10 lag)

Återstående matcher: Succé (b, matchen spelades i onsdags kväll), Linköpings IBS (b), Åby (h), Antvarden (b), Finspång (b)

Kommentar: Hoppsan. Helgens storförlust borta mot KFUM Norrköping (3–11) var förvånande – och förstås inte alls bra i jakten på seriesegern. Efter flera topplaceringar i många år längtar klubben hett efter att till slut stå där överst på tronen. Trots förlusten mot Norrköping har RIF ändå saken helt i egna händer. Fem vinster och saken är biff. Allt kan mycket väl avgöras i den absolut sista matchen, borta mot just nu serieledande Finspång. 

HM IS

Spelar i: Division 4 (Nordöstra)

Poäng: 10 på 13 matcher

Placering: 7 (av 9 lag)

Återstående matcher: Ariel (b), Nässjö (h), Westervik B (b)

Kommentar: Kan glädja sig åt tre triumfer under säsongen: Craftstaden B, Westerviks B och Svala i senaste omgången. I övrigt har laget åkt på några rejäla smällar, mot bland andra Ariel och Aneby. Har inte riktigt bredden i truppen och tappade också flera tongivande spelare, som bland andra bröderna Gustav och Erik Stejdahl, Alexander Larsson och Marcus Edgren.  Å andra sidan har Emil Sjökvist imponerat och gjort 24 poäng, på sex matcher. 

IBK SVALA

Spelar i: Division 4 (Nordöstra)

Poäng: 4 på 13 matcher

Placering: 9 (av 9 lag)

Återstående matcher: Aneby (h), Vimmerby B (h), Nässjö (b)

Kommentar: Tufft. Riktigt tufft. Säsongen har inte gått i den riktning Mörlundalaget hoppats, i varje fall inte resultatmässigt. Har bara skrapat ihop fyra pinnar, inkluderat segern mot Craftstaden B och den så minnesvärda målkavalkaden i derbyt mot HM IS (14–14). 

Har läckt för mycket bakåt. 12,8 insläppta mål i snitt per match är självfallet en alldeles för hög siffra. 

MÅLILLA BANDY

Spelar i: Division 2 (Småland)

Poäng: 6 på 12 matcher

Placering: 9 (av 10 lag)

Återstående matcher: Månsarp (h)

Kommentar: Nej, ingen succésäsong för Målilla. Har hållit jämna steg i många av matcherna men släppt in lite för mycket mål. Åkt på ett par snöpliga poängtapp under säsongen också, där motståndarna kvitterat i matchens slutsekunder. Har chans att sluta åtta, vid seger i sista matchen.

HULTSFREDS HF

Spelar i: Division 3 (Mitt)

Poäng: 9 på 10 matcher

Placering: 5 (av 7 lag)

Återstående matcher: Miffe (h), Fräs (h)

Kommentar: Det såg länge bra ut för HHF, som verkade göra upp om seriesegern. Då kom några tunga förluster och satte käppar i hjulet. Laget har trillat ned till femte plats och har i princip inget att spela för i avslutningen. Får man behålla spelare som Robin Löfstedt och Joel Ahnstedt har man ändå mycket att se fram emot 2022/2023. Det finns också en ung stomme att bygga vidare på.

VIMMERBY BK

Spelar i: Mellanallsvenskan

Poäng: 11 på 14 matcher

Placering: 12 (av 16 lag)

Återstående matcher: Sundbyberg (h), BK Ax (h), Gävle (h), AIK (b), Matteus-Pojkarna (b), Gävle (b), Köping (b), Tegnér (h)

Kommentar: Derbyrivalen Team Gamleby satte "ofint" nog stopp för Vimmerbys sköna segersvit på tre matcher. För VBK gäller det att studsa tillbaka i rödaste rappet. Kommande helg väntar tre (!) viktiga kamper på hemmaplan. Seger i åtminstone två av dem vore ytterst välkommet i jakten på nytt allsvenskt kontrakt. Ligger precis ovanför strecket, som innebär garanterat fortsatt spel i den näst högsta divisionen. Har ett tufft spelschema kvar, med fyra möten mot lag som ligger topp-fem i serien. 

VARTA BK

Spelar i: Division 1 (Södra Götaland)

Poäng: 27 poäng på 17 matcher

Placering: 1 (av 6 lag)

Återstående matcher: Playax (h), Växjö (b), Tingsryd (b), Bråhög (h). 

Kommentar: Har en strålande säsong, som långt ifrån är över. Bara en förlust på 17 seriematcher. Möter heller inga topplag i de resterande fyra matcher som återstår. Hultsfredslaget är redan klart för allsvenskt kval. Varta har ett jämnt lag, där många presterar på topp, i match efter match. I skrivande stund framgår att Varta kommer få möta Örgryte i den första kvalkampen, men det kan mycket väl komma att förändras.

Vimmerby BK jagar nytt kontrakt i Mellanallsvenskan.
Vimmerby BK jagar nytt kontrakt i Mellanallsvenskan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!