LISTAN: Glödhett och iskallt på gräset och isen

Zlatan, slutspelshockey, Degerfors och krisande storklubbar i SHL. Det är lite av det som avhandlas på veckans lista med heta och kalla som domineras helt av fotboll och ishockey.

Zlatans återkomst i landslaget blev ett lyft.

Zlatans återkomst i landslaget blev ett lyft.

Foto: Janerik Henriksson/TT

2021-04-02 11:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Glödhett
ZLATAN

Sverige inledde VM-kvalet med två raka segrar. Okej, det var inga klang och jubelföreställningar det bjöds på, men med Zlatan tillbaka i laget blev det en extra krydda. Hans nya ödmjuka stil med framspelningar till tre av målen bådar gott och bäddar för en fotbollssommar med svenskt avancemang i EM. 

Hett
SLUTSPELSHOCKEY

Hockeyettans slutspel med Vimmerby är i full gång och Västervik går upp mot Timrå i Hockeyallsvenskans slutspel på lördagen. Må båda lagen hänga i och gå riktigt långt så att den annorlunda våren förgylls av någon spännande lokal idrott.

Varmt
LIVERPOOL

Det har varit bistra tider som Liverpoolsupporter på sistone. Nu startar ligan om med match mot Arsenal till helgen, men mitt fokus ligger på kvartsfinalen till Champions League mot Real Madrid. Då är det läge för revansch mot Real och en rimlig chans att nå en ny final i slutändan. Det kan bli lite plåster på såren för en säsong fylld av skador.

Ljummet
ALLSVENSK PREMIÄR

Den allsvenska premiären är snart bara en vecka bort, men jag har svårt att gå igång riktigt på det. Visst ska det bli spännande att se om IFK Göteborgs värvningar kan få laget att lyfta och om Malmö FF pallar favorittrycket. Mest roligt blir det ändå att se hur Degerfors klarar sig i återkomsten. Nykomlingar brukar börja starkt så jag tror på en pinne i premiären borta mot AIK.

Kallt
LOKALA FOTBOLLEN

Det ser tufft ut för den lokala fotbollen i pandemitider. I veckan har förbundet förlängt stoppet för matcher två gånger om och det gäller nu fram till den 18:e april. Det känns som att det ska mycket till om serierna kan dra igång första helgen i maj.

Iskallt
HV71

Smålands bästa hockeyklubb genom tiderna är på väg att reduceras till en i mängden. En oviss kamp i bäst av sju matcher mot Oskarshamn eller Brynäs är allt som skiljer klubben från att behöva lämna den högsta serien för första gången sedan 1986. Ett bevis på hur snabbt det kan gå utför, då HV71 så sent som 2017 vann SM-guld efter att ha besegrat just Brynäs i finalen. Och skulle Oskarshamn fixa att hålla undan för Brynäs då lagen möts i sista omgången på lördag har de svarat för en oerhört stark prestation. Vilket även skulle innebära att SHL spelas utan någon av de klassiska storklubbarna HV71 eller Brynäs nästa säsong.

HV71 är påg väg ur SHL med dunder och brak.
HV71 är påg väg ur SHL med dunder och brak.