Lokala framgångar när touren kom till Storebro: "Vansinnigt kul"

För tredje året i följd kom Smålandstouren i discgolf till Storebro. Med rekordmånga deltagare och flera lokala framgångar blickar arrangören tillbaka på en strålande dag. "Vi har förutsättningar för att leverera ett fint evenemang", säger Andreas Linder från Storebro IF.

Det var mycket folk som samlades på Bruksvallen i samband med helgens deltävling på Smålandstouren.

Det var mycket folk som samlades på Bruksvallen i samband med helgens deltävling på Smålandstouren.

Foto: Storebro IF

Sport2024-07-16 16:30

Spelglada discgolfare från hela Småland hade i lördags tagit sig till Bruksvallen i Storebro för att bege sig ut på banan i skogarna runtomkring. 

2023 var det 120 spelare som kom till start, i år var deltagarantalet 136. Rekord med ganska god marginal. 

Andreas Linder från Storebro IF:s discgolfsektion om evenemanget: 

– Det var en riktigt lyckad dag. Vi hade några återbud, annars var det fulltecknat. Vi spelade två pooler och två rundor. Varje spelare fick därmed två varv på banan. Under första rundan hade vi uppehåll och ganska fint väder, men under den andra vräkte det ner och det kom runt 40-50 millimeter regn. Det blev lite påfrestande.

undefined
Under lördagens andra runda vräkte regnet ned. Det blev därmed tuffa förutsättningar för de 136 deltagarna.
undefined
Att säga att det finns materiallirare i discgolf vore en underdrift.
undefined
För att skapa ett lyckat arrangemang av det här slaget krävs det mycket ideella krafter.

Detta var en av sammanlagt tolv deltävlingar som spelas på Smålandstouren denna säsong. Bortsett från regnet blev det en fullträff. 

– Arrangörsmässigt är vi supernöjda. Och vi fick mycket glada tillrop från folk när de åkte därifrån. 

Banan i Storebro invigdes i samband med pandemin och Storebro IF har arbetat med att förbättra den ända sedan dessa. Och det har givit resultat. 

– Sen vi invigde den har vi sett en 25-procentig ökning av medlemmar i föreningen. Dessutom ser vi att många spelare från hela Småland kommer till oss för att spela. Det är inte bara intilliggande kommuner, vilket är oerhört kul.

Utöver spelarna, hur var tillströmningen publikmässigt?

– Det är svårt att uppskatta eftersom vi inte hade någon entré och publiken är utspridda över flera hektar. Men utöver de tävlande skulle jag gissa att det kom runt 100-150 personer. Vi hade en bra uppslutning även om en del såklart aktade sig för vädret, och sen var det Semesterracet i Gnagaredalen samtidigt.

Flera spelare från Storebro IF hade bra prestationer och hamnade på pallen. I klassen MA3 hamnade Morten Ekeberg på en andraplats och i FPO slutade Ida Kennmark tvåa. Niklas Ericson knep segern precis framför klubbkamraten Christer Håkansson i MA4.

– Jag tycker Niklas Eriksson, som även vann sin klass förra året, gjorde det riktigt bra. Christer har också haft en fantastisk utveckling, så det är sjukt kul att han får prestera. Vi vet redan vad Morten och Ida har för kapacitet. De är regerande klubbmästare och det är vansinnigt kul att de är uppe och slåss om medaljerna, säger Andreas Linder.

undefined
Ida Kennmark (till vänster) knep en andraplats i FPO-klassen.
undefined
Morten Ekeberg (till vänster) hamnade på en andraplats i MA3.
undefined
Niklas Ericson (t.h.) knep en förstaplats i MA4-klassen framför klubbkamraten Christer Håkansson (i mitten).

Inbringar tävlingen några särskilda intäkter till föreningen?

– Det blir lite vad man gör det till. Det kostar att vara med i touren, så det handlar om att få ihop sponsring och ideella krafter. Eventsektionen är väldigt involverade och styrde upp med servering och mat hela dagen exempelvis. Vi har försökt hålla det levande och det inbringar lite intäkter. Men det handlar främst om en uppvisning av vår verksamhet snarare än att tjäna pengar.

Det blir bra reklam för föreningen?

– Exakt. Vi har en målsättning om att ha en av de bästa deltävlingarna i Småland. Vi har en oerhört fin klubbstuga och ett riktigt gott gäng som lägger ned mycket ideellt arbete. Vi har förutsättningar för att leverera ett fint evenemang. Det har varit kul och vi har fått mycket beröm.

Förresten, var du själv med och spelade?

– Nej, det var fullt upp med att försöka få ihop hela arrangemanget med närmare 140 spelare. 

Och nog tog det på krafterna. För efter tävlingen åkte Andreas på influensan. 

– Det var väl precis på gränsen till vad kroppen orkade med, haha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!