Lönesänkningar inte aktuella för SvFF

Både Lars Lagerbäck och Martin Sjögren kommer gå ned i lön i Norge. Om ett liknande drag är på gång inom Svenska fotbollförbundet? –Den här frågan har inte varit aktuell hos oss, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson till TV4:s Fotbollskanalen.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport2020-03-28 15:05

Coronapandemin har fått stor negativ effekt på världsekonomin och idrotten är långt ifrån förskonad.

För att lindra den finansiella blödningen och rädda sin verksamhet har flera klubbar, förbund och organisationer valt att permittera sin personal och tillfälligt sänka lönen för sina anställda. I det norska fotbollsförbundet gick exempelvis både Lars Lagerbäck, herrlandslagets förbundskapten, och Martin Sjögren, damlandslagets dito, med på att sänka sin lön med 20 procent från och med 1 april.

Något liknande är dock inte på gång för de svenska förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson.

För Fotbollskanalen förklarar Karl-Erik Nilsson varför.

– Dels har de naturligtvis mycket arbete att göra, och varje nationsförbund måste utifrån sina förutsättningar hantera olika frågor. Den här frågan har inte varit aktuell hos oss, säger förbundets ordförande.

Inte heller permitteringar är tänkta att utnyttjas hos SvFF inom en snar framtid.

– Den frågan har ännu inte varit aktuell. Men det är klart, beroende på tidsaspekten så får man naturligtvis överväga den typen av frågor också.

Nilsson fortsätter:

– Det har snarare varit så att vi har varit hårt belastade under den här perioden för att hantera alla frågor som har kommit upp med anledning av krisen. Just denna period som har varit har varit väldigt intensiv, och för vissa avdelningar otroligt tuff, framför allt för tävlingssidan.

Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa. Regeringen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!