Det nya coronavirusets spridning har ställt arrangörerna för flera av Sveriges största löpartävlingar inför ett ekonomiskt dilemma.
Organisationerna och föreningarna står och faller med intäkterna från deltagarnas anmälningsavgifter. Men efter regeringens beslut att tills vidare stoppa sammankomster med fler än 500 deltagare tvingas allt fler arrangörer att ställa in lopp – och med största säkerhet behålla hundratusentals motionärers pengar för att säkra loppens framtid.
För en och en halv vecka sedan beslutade Göteborgs friidrottsförbund att ställa in totalt 23 lopp under våren. Bland annat Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton, som skulle ha arrangerats i mitten av maj.
"Är beroende"
– Vårt distrikt är beroende av att vi har ett Göteborgsvarv. Det är klart att alla de anmälningsavgifterna som vi får in är en stor del av intäkterna. Att bli av med dem skulle vara ytterst olyckligt, och inget vi skulle klara av, säger Annika Knutsson, tillförordnad förbundschef hos Göteborgs friidrottsförbund och Göteborgsvarvets race director.
"Varvet" omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor. Drygt hälften, alltså mer än 30 miljoner, är pengar från anmälningsavgifter.
TT: Det låter som att ni kommer att behöva behålla pengarna för loppets framtid, oavsett om ni kan anordna ett race 2020?
– Ja. Om alla intäkter skulle försvinna, och vi inte skulle få något statligt stöd, då skulle vi inte vara kvar. Så krasst är det, säger Annika Knutsson.
Hyllar löparnas respons
Senast på fredag ska Göteborgs friidrottsförbund meddela en strategi för vilka av de inställda loppen som skjuts på framtiden eller ställs in. Oavsett besked kring Götborgsvarvet kan de som har betalat anmälningsavgiften på mellan 395 och 795 kronor inte räkna med en återbetalning.
– Situationen är extremt tuff. Oavsett vad vi gör kommer Göteborgs friidrottsförbund och våra föreningar att påverkas. Det är helt solklart, säger Knutsson.
Hon hyllar flera av de som har hört av sig efter beslutet att ställa in Göteborgsvarvet. Storloppet genererar årligen även 20 miljoner kronor åt distriktets friidrottsföreningar.
– Vi har fått jättemycket respons ifrån våra löpare där de nästan vädjar till oss att inte betala tillbaka pengarna. Till exempel mejl och meddelanden som "Vi vill gärna stötta friidrotten" och "Jag behöver inte mina pengar".
"För jävligt"
Marathongruppen arrangerar bland annat Stockholm Marathon, tänkt att avgöras den 30 maj. Loppet är i fara även om inget definitivt beslut är taget.
Hittills har Marathongruppen ställt in ett av sina planerade lopp på grund av coronaviruset: lördagens Premiärmilen. De anmälda deltagarna har i stället erbjudits friplats till ett av fyra andra lopp – men inte någon återbetalning av anmälningsavgiften.
– Det är inte för att vi är gnidna eller försöker tjäna pengar på den här situationen, utan för att vi skulle hamna i en situation där vi inte kan köra några evenemang under hela 2020. Ska vi betala tillbaka alla anmälningsavgifter, då finns vi inte längre. Då blir det inget Stockholm Marathon, Vårruset, Tjejmilen eller Tjurruset och så vidare, säger Marathongruppens vd Daniel Almgren.
De senaste veckorna har han, tillsammans med bland andra Annika Knutsson och representanter från orienteringstävlingen O-ringen, suttit i regelbundna telefonkonferenser för att diskutera de gemensamma problemen för svensk motionsidrott.
– Vi tvingas till extremt tuffa beslut, som antingen riskerar att ge enormt negativa konsekvenser för vår verksamhet och våra evenemang, eller som riskerar att göra våra deltagare besvikna, arga eller ledsna. Det är rent ut sagt för jävligt att behöva befinna sig i den situationen, säger Almgren.
Efterfrågar statligt stöd
Förra veckan meddelade regeringen att idrotten får 500 miljoner kronor i akut stöd på grund av coronakrisen, Men det garanterar ännu inga pengar för ideella föreningar.
Utan en ytterligare statlig garanti kan inte Marathongruppens vd heller lova återbetalning av anmälningsavgifter.
– Inte utan att få klarhet i om det kommer någon form av statligt stöd, säger Daniel Almgren och fortsätter:
– Sedan innebär inte det att vi inte kommer att jobba för att det ska bli så bra som möjligt för alla som drabbas. Vi behöver försöka se till att det här drabbar deltagarna i sådan liten utsträckning som möjligt, samtidigt måste vi säkra att vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet.