Lottade förgäves - nu stoppas publiken

Uppland, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland gör som Skåne och behåller publikgränsen på 50 personer efter beslut om omfattande restriktioner i dessa regioner.
–Det är bara att gilla läget, säger Djurgården Fotbolls vd Henrik Berggren.

Sirius får inte ha fler än 50 i publiken på Studenternas även efter den 1 november. Arkivbild.

Sirius får inte ha fler än 50 i publiken på Studenternas även efter den 1 november. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Sport2020-10-29 11:35

Regeringen bestämde för en tid sedan att lätta på restriktionerna för vissa folksamlingar och tillåta publik på 300 personer från och med den 1 november. Skåne och Uppland har tidigare infört lokala restriktioner, på grund av coronasmittan, som i Skånes fall även omfattade publik, att man håller kvar vid 50 personer.

På torsdagen beslöt även Uppland, Stockholm, Östergötland och Västra Götaland, bland annat Göteborg, att också införa hårdare lokala restriktioner. Det innebär då också att det inte blir någon publikhöjning i dessa regioner.

Tänkte lotta ut biljetter

Djurgården Fotboll hade satt igång med att lotta ut 300 biljetter till de två kvarvarande hemmamatcherna i herrallsvenskan, bland annat derbyt mot AIK nästa söndag. Det omintetgörs nu.

– Jag tror att alla har respekt för vad myndigheterna säger, det har vi också och våra eventuella besökare. Det är bara att gilla läget, säger Berggren.

– Vi har förhållit oss till de här reglerna hela säsongen och får göra det fortsättningsvis också.

"Satta på undantag"

Han säger att man inte förlorar något ekonomiskt på att inte få ta in 300 åskådare.

– Det var ett litet hopp inför framtiden och att visa att vi tror oss kunna genomföra väldigt smittsäkra arrangemang. Men då får vi vänta med det och göra det lite längre fram, säger Berggren.

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, säger till TT att det är tråkigt att det hela tiden kommer nya besked.

– Vi blir satta på undantag. Detta innebär de facto att vi har en nedstängning som resten av samhället inte har, säger han.

Enligt dagens nya beslut ska man avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar, förutom för barn och unga födda 2005 eller senare i de berörda regionerna. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger till TT att även de idrottare som räknas som proffs, det vill säga får sin huvudsakliga inkomst från idrotten, får fortsätta att tävla och spela matcher eftersom det annars räknas som yrkesförbud.

Fakta: Publikfrågan under coronapandemin

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget, men att ett nytt beslut ska komma så snart det är möjligt.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

27 oktober: Skåne beslutar att hålla fast vid rådande tak på 50 personer för sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär bland annat regionens elitlag inte kan öppna upp för mer publik som planerat. Bland de drabbade klubbarna finns Malmö FF, Rosengård och Rögle.

29 oktober: Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland följer Skåne och behåller 50-gränsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!