Lundqvist om fansens dröm: "Ett långskott"

Joel och Henrik Lundqvist utkämpar stenhårda tennismatcher mot varandra hemma i Göteborg. Nu hoppas många på att få se dem i Frölunda tillsammans i höst. –Det är nog ett långskott, säger Frölundakaptenen Joel Lundqvist.

Sport2020-04-22 06:11

Coronatiderna har ställt det mesta på ända i samhället.

När två av Sveriges största ishockeyprofiler egentligen skulle ha jagat framgångar på olika håll i världen kan i stället de 38-åriga ishockeytvillingarna ses hemma i Göteborg.

Medan Joel Lundqvists status som "kaptenernas kapten" – forwarden nådde i vintras 1 000 tävlingsmatcher – är orubbad i Frölunda har det gått desto tyngre för Henrik Lundqvist i New York Rangers. Stjärnmålvakten har förpassats från obestridlig nummer ett till tredjehandsvalet.

Det spekuleras, inte minst i New York-medier, att målvaktsikonen efter säsongen ska köpas ut från sitt sista år på kontraktet, vilket skulle kunna öppna dörren för att de två att återförenas i Frölunda.

"Vet vad han känner"

Men Joel Lundqvist tonar ned det scenariot.

– Han har kontrakt och vill spela kvar där borta, plus hela livssituationen med vad de har där i New York. Det är klart att många har förhoppningar, det har skrivits här och var, men det är mer av ett långskott, säger Joel Lundqvist.

TT: Vore det inte häftigt att återförenas?

– Självklart hade det varit speciellt att spela ihop, men jag känner ju samtidigt till situationen. Jag vet vad han känner och hur deras liv där borta är. Så några större förhoppningar ska man nog inte ha, säger Joel som tog VM-guld som lagkapten tillsammans med Henrik i Tre Kronor 2017.

Medan SHL har satt punkt för säsongen har NHL bara pausat. Så bröderna passar på att umgås och det blir heta möten på tennisbanan mellan två personer som inte direkt gillar att förlora.

– Hehe, det går hett till. Det är så det ska vara. Han brukar vara vassare eftersom han spelar mer, men nu är det jämnt. Vi har inlett med varsin seger.

– Vi ses lite mer än vi brukar, NHL kanske kör i gång till sommaren så man får passa på att ses en del, säger Joel Lundqvist.

"För långt fram"

Frölunda, fortfarande regerande mästarlag, drog i gång försäsongsträningen i förra veckan och Lundqvist känner ingen oro för gruppträningen ur ett coronaperspektiv.

– Man får vara noggrann med hygienen, tvätta händerna, och vi har handskar när vi tränar. Dessutom är det ganska individuellt schema nu så vi blir ganska uppdelade i det vi gör, berättar han.

Spelarna är korttidspermitterade och har gått ned i lön. Tillsammans med klubben har de beslutat att inte ansöka om bidrag från Tillväxtverket och därmed belasta statskassan.

– Det kändes självklart. De flesta påverkas ju på ett eller annat sätt och det kommer självklart att märkas. Så det känns bra att vi är med och bidrar med vårt.

Om SHL-säsongen verkligen kan starta i mitten av september återstår att se.

– Det är för långt fram, det händer så mycket från vecka till vecka så man blickar inte så långt fram just nu. Man är inställd på att träna bra och ha kroppen i fysisk form. Sedan hoppas man ju att det blir spel till hösten, det är det man utgår från.

Den tidiga ledigheten när säsongen ställdes in för drygt en månad sedan har gjort att Joel Lundqvist har fått tillbringa ovanligt mycket tid med familjen och sina tre barn. Familj och släkt har alla varit friska.

– Ja, de har klarat sig, peppar peppar. Det är man tacksam för. Men det är klart, man har fått träffa sina egna föräldrar (Peter och Eva) en gång, utomhus, så det är inte så att man springer ned dem. Så där har man restriktioner, man får vara försiktig.

Fakta: Joel Lundqvist

Född: 2 mars 1982.

Familj: Hustrun Amanda, barnen Vilma, Viktor och Ebba.

Bor: På Hönö i Göteborgs skärgård.

Klubb: Frölunda.

Främsta meriter: Tre VM-guld (2006, 2013, 2017), fyra SM-guld (2003, 2006, 2016, 2019), fyra CHL-titlar (2016, 2017, 2019, 2020).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!