Mäktiga målsviten – först i Luleå på 30 år

Ingen herrspelare i Luleå hade gjort mål i sex elitmatcher i följd på drygt 30 år. Då slog Chris DeSousa till för sjätte SHL-matchen i rad och blev historisk i 5–2-segern hemma mot Linköping. Men kanadensaren har en bit kvar till SHL-rekordet.

Luleå Chris DeSousa efter sitt historiska 1–0-mål i 5–2-segern hemma mot Linköping.

Sport2021-01-02 17:45

Lars-Göran Niemi och Roger Mikko gjorde båda mål i åtta raka elitseriematcher för Luleå på 1980-talet. Emma Nordin satte pucken i lika många matcher i rad i SDHL hösten 2017.

Men sedan Lars-Gunnar Petterssons målstim i elitserien under hösten 1990 hade ingen herrspelare hos norrbottningarna gjort mål i sex raka matcher – fram till lördagens SHL-möte mellan Luleå och Linköping.

Då satte Chris DeSousa 1–0 för hemmalaget redan efter 1.31 av den första perioden, vilket utökade hans målsvit som inleddes i 3–2-segern hemma mot Djurgården den 12 december.

"En liten köttbulle"

Den 30-årige kanadensiske centern gjorde även 2–0-målet knappt tre minuter senare, efter 4.25 i första perioden.

– Det känns fantastiskt, jag tror att det syns i spelet, sade han till C More.

Linus Klasen, som assisterade till DeSousas båda mål, hyllade sin kedjekamrat.

– Han är ganska rivig, snabb, hittar sina ytor. Och har ett bra skott också, går in i närkamper och så vidare. En liten köttbulle, det passar oss bra, sade han till C More.

– Jag tar den komplimangen, svarade DeSousa.

Fixstjärnan Klasen fick själv matchstraff i början av andra perioden efter ett tilltag mot Linköpingsbacken Jonas Junland.

Luleå fortsatte ändå målproduktionen och vann med 5–2 efter ytterligare mål från Karl Fabricius, Victor Berglund och Nils Lundkvist, den senare assisterad av DeSousa. LHC:s mål gjordes av Niko Ojamäki och lagkaptenen Junland.

Viktig trea för Malmö

Även om Chris DeSousa skrev historia i den egna klubbdressen har han en bit kvar till ett nationellt rekord gällande ishockeymål i raka matcher.

Säsongen 2014–2015 gjorde Martin Johansson, då i Örebro men nu i Färjestad, mål i tio SHL-matcher i följd. På tisdag har DeSousa chansen att förlänga sin målsvit till sju matcher i bortamötet med Rögle.

Malmö tog en viktig trepoängare i bottenmötet med HV71. Lars Bryggman och Carl Persson gjorde två mål vardera när Skånelaget vann med 4–1 i Jönköping. Hemmalagets tröstmål gjordes av Simon Önerud.

Det senare mötet mellan Skellefteå och Färjestad gick till förlängning efter 2–2 vid ordinarie tid. Där klev Skellefteås Niclas Burström fram och säkrade extrapoängen för hemmalaget.