MÄlvaktsstjÀrnan: "Kan bli en helvetessÀsong"

Den hĂ€r handbollssĂ€songen blev inte som nĂ„gon hade tĂ€nkt sig. NĂ€sta dĂ„? –Det kan bli en helvetessĂ€song för mĂ„nga spelare, sĂ€ger landslagsmĂ„lvakten Mikael Appelgren.

Mikael Appelgren, mÄlvakt i svenska landslaget och Rhein-Neckar Löwen. Arkivbild.

Mikael Appelgren, mÄlvakt i svenska landslaget och Rhein-Neckar Löwen. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-04-29 05:51

Hur mÄnga tÀvlingsmatcher Àr det egentligen rimligt att spela under en sÀsong? 102, kanske?

Mikael "Äpplet" Appelgren vet vad han tycker i frĂ„gan. Han har varit en förgrundsfigur i kampanjen "Don't play the players", som de senaste Ă„ren har jobbat för att minska belastningen pĂ„ spelarna. Men som en ödets ironi riskerar lĂ€get bli vĂ€rre Ă€n nĂ„gonsin nĂ€r coronakrisen Ă€r över.

– Vi mĂ„ste hitta en vĂ€g tillsammans dĂ€r spelarnas hĂ€lsa ocksĂ„ prioriteras, inte bara det finansiella, sĂ€ger Appelgren.

"VĂ€ldigt underligt"

Nyligen gjordes ett rÀkneexempel som visade att en landslagsspelare i Kiel kunde fÄ spela 102 tÀvlingsmatcher nÀsta sÀsong. VM-kvalet har visserligen strukits sedan dess, men fortfarande har till exempel OS-kvalet, OS i Tokyo och slutspelet i den hÀr sÀsongens Champions League skjutits upp.

– Jag förstĂ„r att det Ă€r speciella tider och att det krĂ€vs speciella lösningar. Men att man till exempel vĂ€ljer att avsluta Ă„rets Champions League mitt under nĂ€sta sĂ€song Ă€r för mig vĂ€ldigt underligt. Det gĂ„r inte att motivera pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt Ă€n ekonomiskt, sĂ€ger Appelgren.

Han nÀmner ett minskat antal matcher i Europaspelet och VM som tÀnkbara ÄtgÀrder för att minska trycket pÄ spelarna. Annars kan risken vara stor att spelare i större utstrÀckning prioriterar bort landslaget för att skona sig sjÀlva.

TT: Hur tÀnker du för egen del?

– Just nu utgĂ„r jag frĂ„n att jag kommer vara med pĂ„ allt jag kan. Jag har fortfarande ett hopp och en tro om att vi kan skapa vettiga förutsĂ€ttningar för bĂ„de klubbar och landslag, sĂ€ger "Äpplet".

Har haft corona

30-Äringen var en av flera spelare i Rhein-Neckar Löwen som testade positivt för corona i mars. Nu Àr han permitterad frÄn klubben pÄ 90 procent och för tillfÀllet pÄ besök hemma i Uddevalla.

– Det Ă€r det gamla pojkrummet som gĂ€ller, sĂ€ger Appelgren och skrattar.

– PĂ„ nĂ„got sĂ€tt var det vĂ€ldigt befriande att komma till Sverige, trĂ€ffa familj och vĂ€nner och leva lite av det vanliga livet igen. I Tyskland var allt stĂ€ngt – frĂ„n cafĂ©er till vanliga butiker. GrönomrĂ„den var stĂ€ngda och parkbĂ€nkar avspĂ€rrade sĂ„ att man inte kunde sitta dĂ€r. NĂ€r jag hade suttit i "husarrest" och öppnade ytterdörren efter 14 dagar kĂ€ndes allt vĂ€ldigt apokalyptiskt.

Medan handbollssÀsongen Àr nedlagd finns fortfarande hopp om att fotbollen i Tyskland ska kunna komma i gÄng igen och avsluta sÀsongen.

– Om Angela Merkel tillĂ„ter det sĂ„ kör de nog i gĂ„ng. De har ett sĂ„ stort marknadsvĂ€rde i tv-rĂ€ttigheterna, sĂ„ de kan köra med tomma lĂ€ktare. JĂ€mfört med oss i handbollen dĂ€r tv-intĂ€kterna Ă€r en extremt liten del av budgeten. Om vi spelar inför tomma lĂ€ktare gĂ„r vi en massa minus varje gĂ„ng vi spelar.

Jobbig ovisshet

NÀr nÀsta BundesligasÀsong drar i gÄng igen vet han inte. Det kan bli en försenad start till oktober, men Appelgren har ocksÄ hört rykten om att premiÀren skjuts till Ànnu senare.

– OsĂ€kerheten och ovissheten Ă€r nog det som Ă€r mest frustrerande just nu, sĂ€ger han.

Möjligen i hÄrd konkurrens med den rehabtrÀning efter en operation som han genomgÄr, efter att ha skadat ett finger pÄ en av de sista handbollstrÀningarna innan coronakrisen bröt ut pÄ allvar.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt, vĂ€ldigt sugen pĂ„ att spela handboll. Nu kör jag trĂ€ning via videolĂ€nk med fystrĂ€naren. Men jag Ă€r lite trött pĂ„ armhĂ€vningar, fĂ€llkniven, höga knĂ€n och "tabatas". Det hade varit gött att fĂ„ en boll kastad pĂ„ sig igen.

Fakta: NÀsta handbollssÀsong

‱ OS-kvalen för damer och herrar skulle egentligen ha avgjorts i vĂ„r, men har skjutits upp ungefĂ€r ett Ă„r. Samma sak gĂ€ller för OS i Tokyo, som preliminĂ€rt inleds den 23 juli 2021.

‱ Den hĂ€r sĂ€songens Champions League för herrar ska spelas klart, men först under mitten av nĂ€sta sĂ€song. Det betyder bland annat att Sander Sagosen, vĂ€rldens bĂ€ste spelare som har spelat med Paris Saint-Germain den hĂ€r sĂ€songen, fĂ„r avsluta turneringen med Kiel – kanske mot just PSG.

‱ Det Ă€r oklart om ligaspelet kan komma i gĂ„ng som planerat i höst. Vilket i vĂ€rsta fall kan leda till att nĂ€sta sĂ€song blir Ă€nnu mer komprimerad. Bob Henning, vicepresident i Tysklands handbollsförbund, har vĂ€ckt tanken att spela förkortade matcher nĂ€sta sĂ€song – 3x15 minuter i stĂ€llet för 2x30.

‱ Damernas EM ska spelas i Norge och Danmark i december, medan herrarnas VM avgörs i Egypten i januari. Kvalen blev nyligen instĂ€llda till bĂ„da mĂ€sterskapen, vilket betyder att Sverige Ă€r klart för bĂ„de EM och VM tack vare gamla meriter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!