Maracanã blir "Kung Pelés" stadion

Edson Arantes do Nascimento står redan staty utanför arenan, men nu vill Rio de Janeiros styrande att hela Maracanã-stadion ska döpas efter legendaren, över hela världen känd som Pelé.

Edson Arantes do Nascimento, eller Pelé, i aktion mot Belgien på Maracanã 1965.

Edson Arantes do Nascimento, eller Pelé, i aktion mot Belgien på Maracanã 1965.

Foto: AP/TT

Sport2021-03-10 03:37

Maracanã-stadion reser sig mäktigt över stadsdelen med samma namn i Rio de Janeiro. Den heter officiellt Mário Filho men kallas i folkmun och världen över bara just Maracanã.

Nu har delstaten Rios fullmäktige röstat för att arenan ska byta namn till Edson Arantes do Nascimento – Rei Pelé, efter legendaren Pelé förstås, rapporterar brasiliansk media.

Arenan, en gång världens största fotbollsstadion, har stått värd för två VM-finaler, 1950 och 2014, OS-invigningen 2016 och ett otal stora fotbollsmatcher. Den är officiellt döpt efter den journalist som på 1940-talet drog i gång den kampanj som ledde till byggandet av arenan, men antagligen alltså inte så länge till.

I dag 80-årige Pelé är den hittills ende i herrfotbollen som vunnit tre VM-guld och är landets bäste landslagsmålskytt genom tiderna. På Maracanã spelade han sin sista landskamp, mot Jugoslavien 1971, och hade på samma plats två år tidigare gjort sitt tusende tävlingsmål – för São Paulo-klubben Santos mot hemmaklubben Vasco da Gama.

Just detaljen att Pelé till största delen av sin karriär spelade för en São Paulo-klubb och att han inte är född i Rio de Janeiro har fått kritiker att såga planen på att döpa en Rio-arena till Rei Pelé – Kung Pelé. Deras hopp om att namnbytet inte blir av står till att Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel inte godkänner förslaget.

Pelé, snart även ett namn på Maracanã-stadion? Bild från 2015.
Pelé, snart även ett namn på Maracanã-stadion? Bild från 2015.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!