Mardrömmen för VIF – blir av med segern och poängen

Vimmerby IF tog en 3–1-seger hemma mot Tranås förra veckan och inkasserade tre nya poäng. Nu står det dock klart att VIF blir av med segern och de tre poängen. "Jag kan tycka att straffet inte är rimligt", säger VIF:s David Lindgren.

Vimmerby IF vann mot Tranås. Nu blir VIF av med segern.

Vimmerby IF vann mot Tranås. Nu blir VIF av med segern.

Foto: Maja Allvin

Fotboll2020-08-14 13:31

Det blev en kanonstart på seriespelet i division 4 för Vimmerby IF, som tog två raka segrar i inledningen. Först besegrade man IFK Västervik med 7–0 på bortaplan och sedan vann man hemma mot Tranås (3–1) i början av augusti. 

Men segern mot Tranås skrivs nu om till en 3–0-seger för gästerna istället, något Vetlanda-Posten var först med att rapportera om. Det på grund av att VIF använt sig av en obehörig spelare. Joakim Storm spelade matchen men var inte uppsatt i den digitala matchrapporten, vilket innebär att VIF därmed hade 17 spelare i matchtruppen istället för 16.

– Vi missade att sätta upp honom (Storm) men när det upptäcktes så meddelades ledarna och domarteamet direkt. Det upptäcktes i slutet av den första halvleken. Domarna sa då att det skulle gå att lösa och att man på något sätt kan lägga in det i efterhand. Där och då hoppades vi att det skulle vara löst. Efter matchen hade domaren problem med att slutrapportera matchen eftersom det då var en spelare för mycket uttagen till matchen och var därför tvungen att göra en rapport på det, säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF. 

Lindgren hade inte räknat med att det skulle bli poängavdrag för VIF.

– Vi har meddelat Tranås och bett om ursäkt och förklarat situationen. Där hade man kanske hoppats att sunt förnuft skulle råda då vi inte dragit fördel av det här, det är inget medvetet fusk utan det är ett misstag. Jag kan tycka att straffet med att de (Tranås) tilldöms segern inte är rimligt, säger han.

Hur går ni vidare med det här?

– Det enda vi kan göra är egentligen att överklaga, men det finns en paragraf som heter "obehörig spelare" och det är den alla kloka på förbundet kommer att hänvisa till. 

Hur stora chanser tror du det finns att få till en ändring?

– Inte så stora chanser. Jag har svårt att se att någon kommer gå in och säga att det inte är ett straff. 

Båda lagen fick göra sina yttranden efter att allt utretts och skicka in dem till förbundet.

– Man hade hoppats på att Tranås inte tagit det som att det som hänt förändrade matchens utgång. Men tyvärr yttrade de sig till vår nackdel, säger Lindgren.

Kan du ha förståelse för att Tranås gör det med tanke på att de annars har noll poäng efter tre matcher?

– Nej, jag har resonerat med mig själv och jag hoppas att jag i samma situation hade varit ärlig mot mig själv och insett att det var ett misstag som inte påverkade matchen. Jag tycker synd om de lagen som konkurrerar mot Tranås eftersom de nu får tre gratispoäng mot ett topplag. 

* Vi har sökt Smålands Fotbollförbund för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!