"Måste se varje match som en final"

Matchen mot Slovakien på tisdag betyder ingenting för själva EM-kvalet. Men som en av endast ett fåtal landskamper inför sommarens OS är den värdefull, säger Chelseabacken Jonna Andersson. –Det är viktigt att se varje match som en final.

Jonna Andersson. Arkivbild.

Jonna Andersson. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-11-29 16:45

Inte heller Slovakien har särskilt mycket att spela för i Trnava på tisdag. Efter förlusten mot Island häromdagen kan slovakiskorna inte längre nå andraplatsen i gruppen, som hade kunnat ge en plats i fotbolls-EM 2022.

Ändå har Sverige, redan gruppvinnare och därmed EM-klart, åkt till Slovakien med i princip starkast möjliga trupp. Skälet är att det blir fotbollsdamernas sista tävlingsmatch inför OS i Tokyo nästa sommar, och den första av bara en handfull i uppladdningen inför spelen.

— Även om den kanske inte betyder något poängmässigt, så är det ändå en väldigt, väldigt viktig match. Nu kan vi börja fokusera på de här kommande mästerskapen, säger vänsterbacken Jonna Andersson på en digital presskonferens kort efter söndagens träning i Bratislava.

– Det är viktigt oavsett världsrankning att se varje match som en final. Vi ska spela som vi har gjort tidigare, men bara finslipa lite på detaljerna.

"Tagit stora kliv"

När Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten för tre år sedan var känslan att Sverige tappat mark till de bästa nationerna. Uttåget redan i kvartsfinal i EM 2017 var en missräkning, och landslagets framtid var oviss.

Under Gerhardsson har Sverige åter etablerat sig i världstoppen och självförtroendet är högt, inte minst efter VM-bronset förra sommaren. Men för att ta ytterligare steg är faktiskt landskamper som den mot Slovakien viktiga, säger Jonna Andersson.

– Vi har tagit väldigt stora kliv. Vi har blivit jämnare spelmässigt. Vårt försvarsspel sitter väldigt bra och har suttit väldigt bra under en lång period. Men i anfallsspelet finns det fortfarande små detaljer att slipa på och det viktigaste är kanske att hålla en hög lägstanivå och spela jämnt oavsett om vi möter ett lågt rankat lag eller en världsnation. Så det här blir en bra match och ett bra test för oss nu, när vi redan är klara, att vi ändå ser den som viktig, säger Andersson.

Bennison lär få speltid

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vill inte alls kalla matchen betydelselös. Mot Slovakien, rankat 47:a i världen, får han till exempel chansen att matcha spelare som Wolfsburgs Fridolina Rolfö och Rosengårds mittfältstalang Hanna Bennison, som på grund av skador och sjukdom inte kunnat vara med sedan Algarve Cup i våras.

– Fridolina och Hanna är bra exempel, de har inte varit med sedan Algarve. Sedan måste man också titta på hur det ser ut på träningarna. Men det är helt klart två spelare som jag hoppas kan få speltid mot Slovakien, säger Gerhardsson.

– Det känns väldigt viktigt, det är alltid lite extra krydda när det är tävlingsmatch.

Fakta: Sveriges landskamper 2020

EM-kvalmatchen borta mot Slovakien på tisdag blir Sveriges sista landskamp för året. Så här har landslagsåret 2020 varit hittills:

4 mars: Tyskland, Algarve Cup: 0–1

7 mars: Danmark, Algarve Cup, 1–2

10 mars: Portugal, Algarve Cup, 2–0

17 september: Ungern (hemma), EM-kval, 8–0

22 september: Island (borta), EM-kval, 1–1

22 oktober: Lettland (h), EM-kval, 7–0

27 oktober: Island (h), EM-kval, 2–0

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om