Matchfixare lär inte få spela på länge

Fotbollen skakas av några uppmärksammade matchfixningsfall. Svenska fotbollförbundet yrkar på långa avstängningar för de inblandade spelarna. –Det är jätteviktigt för oss att få dem avstängda, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till SVT.

Fotbollsförbundet yrkar på långa avstängningar för de fyra spelare som utreds för matchfixning.

Fotbollsförbundet yrkar på långa avstängningar för de fyra spelare som utreds för matchfixning.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sport2021-02-16 18:03

Fyra svenska spelare, två i futsal, en före detta allsvensk spelare och numera utlandsproffs och en spelare på lägre nivå, står åtalade för matchfixningsrelaterade brott.

De är avstängda under disciplinnämndens utredning.

Stridsberg vill se den ex-allsvenske spelaren avstängd i fyra och ett halvt år. De båda futsalspelarna vill hon stänga av i fem och sex år.

"Hans agerande har varit centralt i den stora negativa publicitet som det aktuella åtalet orsakat svensk fotboll", skriver Stridsberg om en av futsalspelarna i sin anmälan.

Den fjärde spelaren, som spelar på lägre nivå, vill hon stänga av i minst sex år.

– Vi har ett antal tecken på att matchfixning förekommer en del i svensk fotboll, och är något som vi lägger mycket resurser på och prioriterar. Så detta är så klart ett viktigt fall för oss, och det är viktigt för oss att stänga av de spelare som håller på med sådant här, säger Stridsberg till SVT.

Den ex-allsvenske spelaren blev nyligen avstängd även av Fifa och kan inte spela för sin utländska klubb.

– Om han skulle bli dömd även av disciplinnämnden är det mycket troligt att vi kommer att lämna in en önskan till Fifa om att de gör likadant även då, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!