Matchguide: Sverige–Slovakien

Två matcher återstår av Sveriges EM-gruppspel. 90 minuter mot Slovakien kan ge en fingervisning om vad som väntar framöver i turneringen. Här är det du behöver veta inför Sverige–Slovakien.

Spanien är avklarat – nu väntar Slovakien.

Spanien är avklarat – nu väntar Slovakien.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2021-06-18 05:30

Sverige–Slovakien, grupp E

Avspark: Klockan 15.00, fredag.

Arena: S:t Petersburg-stadion.

Tv/radio: SVT/SVT Play/Radiosporten P4.

Skadeläget: Högerbacken Mikael Lustig klev av mot Spanien, men det ska inte vara någon fara för hans medverkan.

Coronaläget: Dejan Kulusevski är friskförklarad och följde med på planet till S:t Petersburg. Startelvan kan vi räkna bort – men han är aktuell för ett inhopp.

– Han är i en upptrappningsfas. De stegen ska han ta i rätt ordning. Jag hoppas och tror att han är tillgänglig. Det är inte aktuellt att han ska starta matchen, men möjligen aktuellt med inhopp, säger Janne Andersson på torsdagens presskonferens.

Mattias Svanberg är på bättringsvägen och kan bli aktuell för den sista gruppspelsmatchen mot Polen, också den i den före detta ryska huvudstaden vid floden Nevas utlopp. Janne Andersson hoppas ha honom tillbaka i laget i helgen. Slovakien fick in smittan i sin trupp i torsdags. Försvararen Denis Vavro och en ledare är isolerade efter positiva test.

Fysiken: De svenska spelarna belastades hårt i hettan i Sevilla, och många var slitna efteråt. I onsdags vek landslagsledningen dagen åt vila och av torsdagskvällens presskonferens att döma har det gjort truppen gott. Tur för svensk del, för det är inte svalt i S:t Petersburg heller. På fredag eftermiddag väntas sol och upp till 28 grader rysk sommarvärme.

Slovakiens profil: Marek Hamsik. För dem som har följt allsvenskan den här säsongen är Hamsik inget okänt ansikte. 33-åringen med sin karaktäristiska frisyr spelade under våren i IFK Göteborg (nyligen klar för Trabzonspor) men gjorde kanske inget större spelmässigt väsen av sig på planen. Janne Andersson höjer dock ett varningens finger:

– Hamsik är självklart en jättebra fotbollsspelare och det har vi sett periodvis i Sverige. Även om det tog ett tag för honom att komma i form så visade han kvaliteter. Han är en nyckelspelare för dem, säger förbundskaptenen.

Övriga lag i gruppen: Spanien och Polen. De möts i Sevilla på lördag. Polen är piskat att ta poäng efter förlusten mot Slovakien.

Förhandssnacket: Dejan Kulusevskis återkomst och hur Sverige ska få i gång det offensiva spelet. Defensiven höll högsta internationella klass mot Spanien, men i spelet med boll var det underkänt.

Förutsättningar: Vinner Slovakien väntar åttondelsfinal. Ett kryss och fyra poäng efter två matcher bör räcka för att minst bli en av de fyra grupptreor som överlever gruppspelet. En svensk vinst och Janne Andersson & Co står på fyra poäng.

– Det är inte så att om inte vinner så är allting kört. Att gå upp och tokköra för att vinna gör man kanske i en sista match när allting står på spel. Men det är klart, vinner vi har vi ett fantastiskt läge, säger Janne Andersson.

Senaste mötet: Stefan Tarkovic debuterade som förbundskapten vid 1–1-mötet på Friends arena i oktober 2018. Senast nationerna möttes i en tävlingslandskamp var i VM-kvalet 2001. Marcus Allbäck gjorde båda målen när Sverige vann på Råsunda med 2–0.

Sverige, möjlig startelva (4—4—2): 1 Robin Olsen — 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 24 Marcus Danielson, 6 Ludwig Augustinsson — 7 Sebastian Larsson, 8 Albin Ekdal, 20 Kristoffer Olsson, 10 Emil Forsberg — 11 Alexander Isak, 9 Marcus Berg.

Avbytare: 12 Karl-Johan Johnsson (mv), 23 Kristoffer Nordfeldt (mv), 4 Andreas Granqvist, 5 Pierre Bengtsson, 14 Filip Helander, 16 Emil Krafth, 18 Pontus Jansson, 13 Gustav Svensson, 15 Ken Sema, 17 Viktor Claesson, 21 Dejan Kulusevski, 22 Robin Quaison, 26 Jens Cajuste, 25 Jordan Larsson. Två spelare får sitta på läktaren.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Slovakien, möjlig startelva (4—3—3): 1 Martin Dúbravka – 2 Peter Pekarík, 5 Lubomír Satka, 14 Milan Skriniar, 15 Tomás Hubocan – 18 Lukás Haraslín, 19 Juraj Kucka, 25 Jakub Hromada, 20 Róbert Mak – 8 Ondrej Duda, 17 Marek Hamsík.

Avbytare: 12 Dusan Kuciak (mv), 23 Marek Rodák (mv), 6 Ján Gregus, 7 Vladimír Weiss, 10 Tomás Suslov, 11 László Bénes, 13 Patrik Hrosovský, 16 Dávid Hancko, 21 Michal Duris, 22 Stanislav Lobotka, 24 Martin Koscelník.

Förbundskapten: Stefan Tarkovic.

Domare: Daniel Siebert, Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!