Melbourne jublar när "footy" fått grönt ljus

Anhängare av australisk fotboll kan pusta ut. Ligan AFL ska dra igång den 11 juni, vilket inte minst invånarna i Melbourne tackar för.

AFL-lagen Richmond och Carlton spelar inför tomma läktare på Melbourne Cricket Ground i mars. Efter första omgången ställdes spelet in, men om en knapp månad ska AFL dra igång igen.

AFL-lagen Richmond och Carlton spelar inför tomma läktare på Melbourne Cricket Ground i mars. Efter första omgången ställdes spelet in, men om en knapp månad ska AFL dra igång igen.

Foto: Michael Dodge/AAP/AP/TT

Sport2020-05-15 07:45

Rugbyn har flaggat för ligastart, cricketen visar visst livstecken och Australiens golfförbund har flaggat för att nästa säsong kan bjuda på fler stortävlingar än på mycket länge, när den nu inleds.

Men inte förrän nu har Melbournes sportälskare kunnat fira, för om inte den australiska fotbollen – "footy" – kan spelas är inte idrottslivet som det ska i landets näst största stad. Nu kan de många fansen jubla, ligan AFL är tänkt att dra igång den 11 juni.

Den enda stora genuint australiska sporten har sitt epicentrum i Melbourne, nio av ligans 18 lag kommer från femmiljonersstaden, och listan på tidigare vinnare är som en lista över stadens förorter.

Full träning 25 maj

Men Melbourne är också huvudstad i delstaten Victoria, som fortfarande har mycket hårda karantänsregler, och det har satt käppar i hjulet för den älskade AFL-ligan. Så orden från ligans chef Gillon McLachlan på fredagen var välkomna.

– Från och med måndag får alla klubbar börja träna och en vecka senare återgå till fullkontaktsträning, sade han på en presskonferens.

Den 11 juni angavs som start för en förkortad säsong som ligan hoppas kan avslutas i slutet av oktober, förhoppningsvis inför de sedvanliga 100 000 på Melbourne Cricket Ground (MCG). Om finalen måste skjutas ytterligare är MCG dock redan uppbokad av cricket och årets stora fest får sänka sina anspråk.

För sporten spelas bara så länge den inte orsakar fler insjuknade i coronaviruset, varnar McLachlan.

– Vi får inte vara en börda för sjukvården.

Böter för träning

En återgång till träning för alla lag var väntad. AFL vill att alla lag ska få samma förutsättningar, och med olika regler i olika delstater har det inneburit att spelarna sedan tidigare bara fått träna två och två.

Ett antal lag har åkt på träningsläger där de oftast har följt reglerna, men tv-bilder har visat visst tänjande på dessa. Turerna kring lagens träning har blivit en följetong i sportsändningarna och en klubb, Adelaide Crows, har åkt på böter.

Delstaternas olika regler gör också att de fyra lagen från Western Australia och South Australia måste träna och spela i Gold Coast, Queensland, åtminstone så länge delstaterna håller fast vid 14 dagars karantän vid inresa dit.

AFL hann spela en omgång innan ligan blåstes av i slutet av mars. De återstående 22 omgångarna har skurits ner till 17 för att hinna spela klart säsongen. Under de inledande omgångarna ska bara derbyn spelas, och utan publik.

Fakta: AFL

AFL (Australian Football League) är den högsta serien för australisk fotboll, eller på engelska Australian rules football. 18 lag deltar i den stängda ligan, tio av dem kommer från delstaten Victoria, där sporten kom till i mitten av 1800-talet.

AFL bildades 1990, efter en omgörning av den tidigare ligan VFL – Victorian Football League – där fram till 1980-talet enbart lag från Victoria deltog. För att sprida sporten i landet tvångsflyttades ett antal Melbournelag till andra delstater. Sex av ligans nuvarande lag, alla från Melbourne eller närliggande Geelong, har spelat i VFL/AFL sedan 1897.

Finalen har alltid spelats i Melbourne, och med undantag för fem gånger, alltid på Melbourne Cricket Ground (MCG). Under nuvarande kontrakt med ligan ska finalen fortsatt spelas där till och med år 2057.

Regerande mästare är Richmond Tigers.

Källa: afl.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om