Premiären av fotbollsallsvenskan nästa helg ser ut att få spelas utan publik sedan Folkhälsomyndigheten (FHM) begärt att restriktionerna ska ligga kvar till den 3 maj.
– Om man nu bedömer att smittspridningen inte avtar i den takt som man förväntat sig kan man väl ha förståelse för det, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.
"Inte oväntat"
Beskedet var inte oväntat för Kalmars klubbchef Markus Rosenlund med tanke på smittspridningen i Sverige.
– Vi har förståelse för beslutet. Men vi känner samtidigt att vi nog hade kunnat ta in 1 500–2 000 personer på Guldfågeln på ett säkert sätt. Men som sagt är det inte oväntat, säger Markus Rosenlund.
Niclas Carlnén tycker dock att det är märkligt att fotbollen som utomhusidrott har hårdare restriktioner än verksamheter som bedrivs inomhus. Speciellt när FHM säger att risken för smittspridning är större inomhus än utomhus, säger han.
– Vi står kvar vid de synpunkter vi har haft sedan tidigare. Vi får ha 8 personer i arenarummet där vi har kapacitet för 21 000 åskådare, men vi får vara runt 500 inomhus i vår restaurang. Logiken haltar väsentligt. Speciellt när det är utomhusverksamhet som vi pratar om, säger Carlnén.
Inte påverka köbildning
Svensk elitfotboll (Sef) har tagit fram en modell för att släppa in publiken på ett säkert sätt. Vid exempelvis hög smittspridning i samhället kan 15 procent av en arenas publikkapacitet släppas in, men med ett maxtak på 3 000 åskådare. Vid måttlig till låg smittspridning kan allt fler åskådare tillåtas.
– Vi tror att vi till och med klara 5 500 åskådare på Eleda stadion, men med 3 000 har vi en marginal att ha ett avstånd på två meter mellan varje individ. Och det skulle inte påverka varken köbildning (på arenan) eller (trängsel i) kollektivtrafiken i förhållande till andra verksamheter där Folkhälsomyndigheten redan har bestämt att smittspridningen inte är en risk, säger Niclas Carlnén.