MFF startar skola för e-sportspelare

Genom att satsa på e-sport kan de allsvenska fotbollsklubbarna nå nya supportrar och ta del av en lukrativ sponsormarknad. Nu tar Malmö FF ytterligare ett steg och startar en gymnasieutbildning för Fifa-spelare.

Malmö FF startar hösten 2021 en gymnasieutbildning för pojkar och flickor som vill satsa på tv-spelet Fifa. "Ett naturligt steg för oss", säger klubbens vd Niclas Carlnén. I bakgrunden syns Filip Ahlström, som är projektledare för MFF:s satsning på e-sport.

Malmö FF startar hösten 2021 en gymnasieutbildning för pojkar och flickor som vill satsa på tv-spelet Fifa. "Ett naturligt steg för oss", säger klubbens vd Niclas Carlnén. I bakgrunden syns Filip Ahlström, som är projektledare för MFF:s satsning på e-sport.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2020-10-27 07:05

Tillsammans med gymnasieskolan Malmö Fria Läroverk startar Malmö FF hösten 2021 en inriktning där 18 elever i årskurs 1 kan kombinera studier med en satsning på tv-spelet Fifa.

– Vårt fokus kommer att vara på ett hälsosamt förhållningssätt till spelandet. Eleverna kommer att lära sig om spelteori för att bli bättre på Fifa, men det handlar också om att lära sig om kost, sömn och ergonomi. På samma sätt jobbar vi med våra egna e-sportspelare, säger Filip Ahlström, projektledare för MFF:s satsning på e-sport.

Avlönade spelare

Det finns sedan tidigare e-sportsgymnasier i Sverige med inriktning mot spel som exempelvis "League of legends", "Counterstrike" och "Dota 2", men enligt MFF blir detta Sveriges första renodlade akademi för Fifa-spelare.

– När vi har sett vilken effekt vi kan ha av våra vanliga fotbollsakademier och utbildningar som vi driver med skolor var detta ett naturligt steg för oss. Detta kan motivera barn och ungdomar i vardagen som kanske inte tycker att den vanliga fotbollen är lika intressant. Detta är en del av vårt samhällsengagemang, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

MFF är en av flera elitklubbar inom fotbollen som de senaste åren har satsat på e-sport med avlönade spelare. Klubben vann fjolårets första upplaga av e-allsvenskan och i år slutade MFF tvåa efter finalförlust mot Örgryte.

– Vi vet att det är väldigt många av både våra professionella spelare och supportrar som spelar Fifa. För oss var det ett ganska litet steg in i den här världen, säger Carlnén.

Det är även sätt för klubbarna att hitta nya supportrar till det fysiska fotbollslaget, men även en väg för att ta del av den växande marknad som e-sporten är. Närmare 500 miljoner människor i världen tittar regelbundet på e-sport och branschen omsätter preliminärt cirka 8,5 miljarder kronor 2020, enligt en studie från Paypal och Newzoo.

– Precis som vi kopplar partners till våra andra verksamheter har vi nu partners kopplade till e-sporten, säger Niclas Carlnén.

När e-allsvenskan avgjordes under sommaren märkte MFF att intresset för Fifa-matcherna ökade. Någon vanlig fotboll har ju supportrarna inte kunnat se live på grund av coronapandemin.

Lever proffsliv

– Vi såg i flera kommentarer i anslutning till Fifa-matcherna att man tittade på dem för att det var brist på annat. På något sätt kunde vi ju ha kvar dialogen med många av våra supportrar, säger Niclas Carlnén.

Världens stora e-sportstjärnor lever ett proffsliv som liknar många andra sportutövare med nästintill daglig träning och teorigenomgångar. För de elever som antas till Malmös nya gymnasieutbildning väntar ett miniformat av det livet utspritt på tre timmar under två av veckans dagar.

– För 30 år sedan gick det att bli bra på fotboll på ren talang, men i dag gör spelarna de andra bitarna till perfektion också. Samma utveckling är på gång inom e-sporten och du måste ha de bitarna för att bli bäst på något, säger Filip Ahlström.

Fakta: E-sport

E-sport är en förkortning av elektronisk sport och handlar om tävlingar i spel via dator, konsol eller mobiltelefon.

För många spelföretag fungerar tävlingarna som marknadsföring för det egna spelet. Även techjättar som Facebook, Amazon, Twitter, Google och Disney har gett sig in i e-sportbranschen genom stora investeringar.

Några av de största spelen är "League of legends", "Counterstrike", "Dota 2", "Starcraft 2" och "Rainbow six: Siege".

En mängd sportlag har gett sig in i e-sporten, från Philadelphia 76ers och Cleveland Cavaliers i USA till Schalke 04 och Besiktas i Europa, plus flera allsvenska fotbollslag i Sverige.


Fakta: E-allsvenskan

E-allsvenskan är Sveriges största professionella tävling i fotbollsspelet Fifa. Tävlingen har arrangerats två år i följd för klubbar från allsvenskan och superettan.

Varje klubb representeras av minst två professionella Fifa-spelare.

Denna säsong deltog AFC Eskilstuna, AIK, Häcken, Degerfors, Djurgården, Gif Sundsvall, Hammarby, Helsingborg, Elfsborg, IFK Norrköping, Sirius, Jönköping Södra, Kalmar, Malmö FF, Norrby, Örebro, Örgryte, Öster, Trelleborgs FF och Västerås.

Örgryte tog hem titeln efter finalseger mot MFF. Den första upplagan vann Malmö, som slog Örebro i finalen.

Källa: eallsvenskan.gg


Fakta: Malmö FF:s Fifa-akademi

Hösten 2021 startar fotbollsallsvenska Malmö FF tillsammans med gymnasieskolan Malmö Fria Läroverk en akademi där 18 elever kombinerar sin gymnasieutbildning med en satsning på tv-spelet Fifa.

Under tre timmar, två dagar i veckan, kommer eleverna att vara på klubbens Eleda stadion. Under passen kommer man inte enbart träna på tv-spelet utan på schemat står exempelvis även näringslära med en hälsocoach och olika former av fysisk träning.

Sedan tidigare har MFF 17 fotbollsakademier för högstadieelever på en rad skånska orter, exempelvis Höör, Kristianstad, Hässleholm och Ystad.

På skolan på Eleda stadion i Malmö kan flickor och pojkar förutom fotboll även välja idrotterna badminton, basket, friidrott, handboll, innebandy, squash och tennis som inriktning.

Malmö har även två fotbollsprogram på gymnasienivå i samarbete med två skolor i staden.

Källa: mff.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!