Tillsammans med gymnasieskolan Malmö Fria Läroverk startar Malmö FF hösten 2021 en inriktning där 18 elever i årskurs 1 kan kombinera studier med en satsning på tv-spelet Fifa.
– Vårt fokus kommer att vara på ett hälsosamt förhållningssätt till spelandet. Eleverna kommer att lära sig om spelteori för att bli bättre på Fifa, men det handlar också om att lära sig om kost, sömn och ergonomi. På samma sätt jobbar vi med våra egna e-sportspelare, säger Filip Ahlström, projektledare för MFF:s satsning på e-sport.
Avlönade spelare
Det finns sedan tidigare e-sportsgymnasier i Sverige med inriktning mot spel som exempelvis "League of legends", "Counterstrike" och "Dota 2", men enligt MFF blir detta Sveriges första renodlade akademi för Fifa-spelare.
– När vi har sett vilken effekt vi kan ha av våra vanliga fotbollsakademier och utbildningar som vi driver med skolor var detta ett naturligt steg för oss. Detta kan motivera barn och ungdomar i vardagen som kanske inte tycker att den vanliga fotbollen är lika intressant. Detta är en del av vårt samhällsengagemang, säger klubbens vd Niclas Carlnén.
MFF är en av flera elitklubbar inom fotbollen som de senaste åren har satsat på e-sport med avlönade spelare. Klubben vann fjolårets första upplaga av e-allsvenskan och i år slutade MFF tvåa efter finalförlust mot Örgryte.
– Vi vet att det är väldigt många av både våra professionella spelare och supportrar som spelar Fifa. För oss var det ett ganska litet steg in i den här världen, säger Carlnén.
Det är även sätt för klubbarna att hitta nya supportrar till det fysiska fotbollslaget, men även en väg för att ta del av den växande marknad som e-sporten är. Närmare 500 miljoner människor i världen tittar regelbundet på e-sport och branschen omsätter preliminärt cirka 8,5 miljarder kronor 2020, enligt en studie från Paypal och Newzoo.
– Precis som vi kopplar partners till våra andra verksamheter har vi nu partners kopplade till e-sporten, säger Niclas Carlnén.
När e-allsvenskan avgjordes under sommaren märkte MFF att intresset för Fifa-matcherna ökade. Någon vanlig fotboll har ju supportrarna inte kunnat se live på grund av coronapandemin.
Lever proffsliv
– Vi såg i flera kommentarer i anslutning till Fifa-matcherna att man tittade på dem för att det var brist på annat. På något sätt kunde vi ju ha kvar dialogen med många av våra supportrar, säger Niclas Carlnén.
Världens stora e-sportstjärnor lever ett proffsliv som liknar många andra sportutövare med nästintill daglig träning och teorigenomgångar. För de elever som antas till Malmös nya gymnasieutbildning väntar ett miniformat av det livet utspritt på tre timmar under två av veckans dagar.
– För 30 år sedan gick det att bli bra på fotboll på ren talang, men i dag gör spelarna de andra bitarna till perfektion också. Samma utveckling är på gång inom e-sporten och du måste ha de bitarna för att bli bäst på något, säger Filip Ahlström.