Miljonsmäll för sporten om Vasaloppet ställs in

Om Vasaloppet ställs in blir det en hård ekonomisk smäll för skidsporten i stort. Klubbar och förbund kan förlora upp till 30 miljoner kronor. –Regeringens tolkning av lagen är absurd och snedvriden, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Ett inställt Vasalopp kan få förödande konsekvenser för skidsporten. Arkivbild.

Ett inställt Vasalopp kan få förödande konsekvenser för skidsporten. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm / TT

Sport2020-10-08 05:35

Varje år sipprar många miljoner från Vasaloppet ner i mindre organisationer och skidklubbar – pengar som är livsviktiga för aktörerna. Det rör sig om 25-30 miljoner som går tillbaka till föreningslivet och skidförbund på olika nivåer.

– Vasaloppet är motorn som driver svensk skidåkning i och med den stora omsättningen. Utan det kommer det att bli konsekvenser. Det skulle märkas om inte Vasaloppet blev av, säger Eriksson.

Han är övertygad om att man kan genomföra arrangemanget på ett korrekt sätt.

– Vi vill ju inget annat än att ta ansvar. Den svenska folkrörelsen är väldigt duktiga på sånt här, säger Eriksson.

Omsätter nära halv miljard

Vasaloppet är Sveriges största årliga motionslopp, som omsätter närmare en halv miljard kronor. Det har varit känt sedan tidigare att arrangemanget ligger i farozonen, med tanke på gränsen för allmänna sammankomster som satts vid 50 personer.

I dag beslutade regeringen att behålla reglerna för allmänna sammankomster med max 50 personer. Detta på grund av den ökade smittspridningen i landet.

Inom ett par veckor kommer besked om vad som händer med Vasaloppsveckan i mars nästa år. Med nuvarande restriktioner lär den ställas den in.

– Det kommer inte bara få stora konsekvenser för oss, utan även för näringslivet och skidsektorn, säger Johan Eriksson.

"Värsta scenariot inte inräknat"

Dalarnas skidförbund är en aktör som kommer att få ta en stor smäll vid ett eventuellt inställt lopp.

– Vi omsätter ungefär 700 000 kronor om året. 200 000 av dem kommer från Vasaloppet. Det är en väldigt stor del av våra intäkter, säger Anders Rainer, ordförande i Dalarnas skidförbund.

Förbundet får ett antal kronor från varje startavgift, en regel som gäller vid alla skidtävlingar i Dalarna. Men utan något Vasalopp blir det knappt några pengar.

– Utan de pengarna har vi inte råd att ha kvar vår enda anställda på förbundet. Hon sköter all planering av lägerverksamhet, och utan henne behöver vi göra det ideellt, vilket är svårt, säger Rainer.

Till sommaren kommer Dalarnas skidförbund att ha mycket rött i resultatböckerna.

– Vi har budgeterat att gå back 125 000 kronor. Men då har vi inte räknat med det värsta scenariot, alltså inget Vasalopp alls. Då skulle det bli mycket värre, säger Rainer.

Fakta: Offentliga sammankomster

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer trädde i kraft den 29 mars.

Den 24 augusti öppnade regeringen för att lätta på restrektionerna för att möjliggöra för fler evenemang där risken för smittspridning kan begränsas på ett säkert sätt.

Det finns nu ett förslag om att ta in 500 personer, med en meters mellanrum, på arenor. Regeringen har valt att skjuta på beslutet på grund av att smittspridningen ökar.

Utomhusevenemang som inte avgörs på arenor – exempelvis stora motionslopp – omfattas inte av de planerade lättnaderna.


Fakta: Vasaloppet

Det 90 kilometer långa skidloppet mellan Berga by i Sälen och Mora startades 1922 och går alltid första söndagen i mars. Det innebär för 2021 den 7 mars.

Loppet har ställts in tre gånger. 1932 och 1990 skedde det till följd av snöbrist, 1934 på grund av för få anmälda.

Numera innehåller Vasaloppsveckan ytterligare tio skidlopp, som går under veckan före huvudloppet. Närmare 50 000 startade i Vasaloppets vintervecka 2020.

Mer än 1,5 miljon har åkt i något av Vasaloppen sedan starten 1922.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!