Missnöjda idrottsförbund ska träffa Lind

Flera motionsidrottsförbund var missnöjda med regeringens besked i publikfrågan förra veckan. På onsdag ska de, tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF), träffa idrottsminister Amanda Lind (MP) för att framföra sina synpunkter.
–Min förhoppning är att man ska kunna hitta en praktikabel lösning, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Starten i Stockholm Marathon 2019. Marathongruppen är en del av idrottsrörelsen som känner sig förbisedd av regeringen. Arkivbild.

Starten i Stockholm Marathon 2019. Marathongruppen är en del av idrottsrörelsen som känner sig förbisedd av regeringen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2020-08-24 21:35

I fredags förra veckan öppnade inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) för att införa lättnader i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Förhoppningen är att publik i begränsad skara ska vara tillåten på idrottsarenor från och med den 1 oktober.

Men det fanns en del av idrottsrörelsen som kände sig förbisedd och bortglömd.

"Även fortsatt kommer de för folkhälsan så viktiga deltagandeidrotterna i praktiken vara belagda med näringsförbud. De lättnader som nu införs kommer nämligen bara beröra sittande publik och inte deltagande i exempelvis motionsevenemang", stod att läsa i ett pressmeddelande undertecknat företrädare för Marathongruppen, Göteborgsvarvet, Lidingöloppet, Ironman, Vätternrundan, Midnattsloppet, Blodomloppet, Svenska orienteringsförbundet, O-ringen, Svenska friidrottsförbundet, Engelbrektsloppet, Svenska triathlonförbundet, En svensk klassiker och Vansbrosimningen.

"Ett väldigt stort problem"

Problemen för dessa är främst att deltagarna ingår i det maxantal som får vistas vid en tillställning och att platsen där tävlingen äger rum inte är definierad.

– För många av dem är det ett väldigt stort problem att deltagarantalet far iväg. De är ute på väldigt stora ytor och frågan blir då: Vad är egentligen en tävlingsplats? säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

På onsdag kommer han, tillsammans med de berörda förbunden (bland dessa: orientering, friidrott, triathlon, cykling, simning, skidor), att träffa Amanda Lind för att diskutera frågan.

– Min förhoppning är att man ska kunna hitta en praktikabel lösning.

Entusiasm

RF sammanträdde på måndagskvällen med samtliga 72 specialidrottsförbund för att involvera dem i processen att svara på regeringens remiss från förra veckan.

Eriksson menar att breddidrotternas missnöje nu har utbytts mot entusiasm inför onsdagens möte med Lind.

– De verkar väldigt glada över att det inte bara är jag som ska gå till ministern. Mina idrottskamrater är ju med mig och jag tror de är glada över att få förklara sin situation och höra vad man faktiskt kan göra.

TT: Hur brådskande och viktigt är det för breddidrotten att få en anpassad lösning?

– Ju förr ju bättre, men jag tror att det hela får stå i relation till hotbilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!