Mathias Sjöström tog SM-silver i Stockholm: "Roligt såklart"

Den Vimmerbybördige skytten Mathias Sjöström tävlade i SM den gånga helgen. Då slog han till med SM-silver och nytt personligt rekord. "Jag känner att jag varit på gång under en längre tid", berättar han för Sporten.

Mathias Sjöström, Karl Olsson och Elin Åhlin kammade hem medaljerna i 3 x 20 standardgevär på 300 meter under SM i Stockholm.

Mathias Sjöström, Karl Olsson och Elin Åhlin kammade hem medaljerna i 3 x 20 standardgevär på 300 meter under SM i Stockholm.

Foto: Mikael Svensson

Sport2024-08-08 17:22

SM genomfördes från fredagen till söndagen i södra Stockholm. Det var i Sjöströms första gren, 3 x 20 standardgevär på 300 meter, som han knep SM-silvret. Och han gjorde det genom att förbättra sitt personbästa med två poäng.

Förstaplatsen knep Karl Olsson och bronspengen utdelades till Elin Åhlin.

– Det är två av de mest rutinerade 300-metersskyttarna som vi har i Sverige. Det var en väl genomförd match från min sida, säger Sjöström när vi pratas vid några dagar efter bedriften.

Det måste kännas väldigt bra att skjuta till sig en SM-medalj?

– Det var ju såklart väldigt roligt. Jag känner att jag varit på gång under en längre tid. På en tävling för några veckor sedan tangerade jag det gamla rekordet. Men samtidigt finns det kapacitet för mer.

I tävlingsformen skjuter skyttarna 20 skott från tre olika positioner; knästående, liggande och stående. 

– Oftast brukar det kunna vara så att det funkar i två ställningar, men att det känns sämre i den tredje. Det var kul att jag kunde hålla ihop det i alla tre, speciellt med det motståndet.

På lördagen och söndagen väntade sen 3 x 20 med frigevär på 300 meter och 3 x 20 på 50 meter. På 300 meter slutade Sjöström fyra, vilket var lite av en missräkning. 

– Det funkade bra i knä och liggande, men jag var alldeles för svag i starten i stående och tappade mer än vad jag hoppats på. Jag var mentalt ganska trött och det tog ut sin rätt. 

På 50 meter slutade han sjua i finalen. 50-metersdistansen har inte varit hans primära fokus den här säsongen, och därför var Sjöström belåten med placeringen. 

– I termer om genomförande och disponerande var det den bästa matchen jag skjutit på väldigt länge. Trots att det var lite stolpe ut tangerade jag det gamla personbästat och slutade sexa i grundomgången, där topp åtta går till final. Det var framförallt i liggande som jag tappade gentemot mina motståndare sen i finalen. Jag hängde inte riktigt med i slutet. 

SM var långtifrån den enda tävlingen som Sjöström deltagit i under sommaren. Vecka 24 var han i Schweiz, på en motsvarande GP-tävling, vecka 26 vankades Militärnordiska mästerskapen i Norge och vecka 28 åkte han till Danmark för Europacupen. Samtliga tävlingar var i 300-meterklassen.

Mathias Sjöström är för övrigt bandvagnsförare i hemvärnet och får därför vara med i de nordiska mästerskapen för militärer.

Även under dessa tävlingar skördade Sjöstrom framgångar, som exempelvis lag-silver i just Militärnordiska mästerskapet, vilket inte hänt på flera år. I Europacupen blev det dessutom lagsilver i flera grenar. 

Förutom lagbedrifterna i Norge knep han en sjunde- och åttondeplats på individuell nivå. 

– Och där var det riktigt hård konkurrens. När jag kom sjua hade jag fem norrmän, hela det norska laget, och en finsk skytt som gör det här på heltid framför mig. I toppen är det oerhört tufft, och Norge är i en klass för sig. Sjua och åtta kanske inte låter så bra, men i sammanhanget är det en stark prestation, förklarar Sjöström.

Det har funnits en baktanke med att ha haft ett sånt intensivt matchande. 

– Ja, det är en del av en långsiktig satsning mot nästa säsong. Då är det återigen GP-tävling vecka 24 och sen Militär-VM i Norge vecka 26. Jag har gjort det här för att vänja mig vid att "ligga ute" på tävling under en längre period och förbereda mig så bra som möjligt inför nästa år, förklarar Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!