I flera länder ska OS-idrottare prioriteras när det gäller vaccinering mot covid-19, men i Sverige är det inte aktuellt. Det skulle till och med vara olagligt.
– Det viktigaste för oss är att vi följer de reglerna som är grunden för prioritering och systematik i vårt land. För totalt sett är det viktigare att de prioriterade grupperna blir vaccinerade och att så många som möjligt blir vaccinerade, det är nummer ett. Så det är inte aktuellt att begära undantag, säger Reinebo.
"Hänga på tåget"
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sade för en dryg månad sedan att det vore bra om så många som möjligt kunde vaccineras på sina arbetsplatser, för att vaccineringen ska gå snabbare.
Om det blir möjligt med den typen av vaccinering kommer SOK att undersöka om de kan få vaccinera OS-truppen.
– Om de möjligheterna öppnas för flera grupper då tycker jag definitivt att man kan se våra idrottare, OS-truppen, som en arbetsgrupp. Och då kommer vi att undersöka möjligheten att hänga på det tåget, absolut, säger Reinebo.
Orealistiskt
Han tror i nuläget inte att hela OS-truppen kommer att vara vaccinerad före avfärden till Tokyo.
– Nej, vi har inte räknat med det. Vi har räknat med att en del kommer att vara vaccinerade, om man tillhör riskgrupp eller om det handlar om ledare som är lite äldre, säger han.
– Sen vet man inte hur individerna påverkas av vaccinets biverkningar, så att hela truppen skulle vara vaccinerade med två sprutor tror jag är orealistiskt.
Internationella olympiska kommittén (IOK) önskar att så många som möjligt ska vara vaccinerade inför Tokyo-resan, men man har det inte som krav eftersom man inte vill att OS-idrottare ska gå före prioriterade grupper.