Nära 2 400 har sökt nytt idrottsstöd

Totalt 2 386 föreningar har ansökt om att få ta del av idrottens senaste krispaket. Fotbollen är den sport som står för klart flest ansökningar.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) meddelade tidigare i höstas att idrotten får ytterligare en miljard kronor i stöd under coronapandemin. Arkivbild.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) meddelade tidigare i höstas att idrotten får ytterligare en miljard kronor i stöd under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport2020-11-03 09:35

Utöver föreningarna som har sökt direkt till Riksidrottsförbundet (RF) har 17 specialidrottsförbund också begärt stöd för viss föreningsdriven verksamhet, till exempel större motionslopp och damallsvenskan i fotboll, skriver RF.

Flest ansökningar kommer från fotbollen (762 föreningar), följt av ishockey (152), ridsport (86) och friidrott (77).

Om två veckor väntas RF ta beslut om fördelningen av stödet, som ska täcka kostnader för perioden 1 juli–30 september i år.

"Precis som i våras väntar nu ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna och sedan arbeta för att Riksidrottsstyrelsen ska kunna ta beslut om fördelning av stöd den 16 november. Vi har med oss erfarenheten från tidigare ansökningsprocess, beslut och fördelning", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Regeringens senaste krispaket för idrotten är på en miljard kronor och ska täcka både det tredje och det fjärde kvartalet 2020. Nästa ansökningsperiod, som alltså gäller stöd för 1 oktober–31 december 2020, planeras att börja i januari 2021.

Fakta: Regeringens stödpaket till idrotten

Det senaste stödpaketet på en miljard kronor är regeringens andra till idrotten sedan coronapandemins utbrott i mars. Det första låg på 500 miljoner kronor.

Det nya stödpaketet ska kompensera för ekonomiska förluster under det andra halvåret av 2020. Mellan den 15 och den 26 oktober hade föreningar möjlighet att ansöka om bidrag för kvartal 3, och i januari drar ytterligare en ansökningsomgång i gång för kvartal 4.

Gällande ansökningsomgång 1 är tanken att RF ska ta beslut den 16 november.

RF sammanställer hur stor den ekonomiska förlusten är totalt sett och jämför det med hur mycket ersättning som har ansökts om, en summa som kommer överstiga det belopp som krispaketet motsvarar.

Kompensationsstödet kommer att behandlas i princip på samma sätt som i våras. Bland annat ska föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet premieras. Nytt är att staten också har angett en önskan om att de som varit ansvarstagande ekonomiskt under pandemin ska ha rätt till större belopp.

Hur pengarna fördelas i respektive idrott avgörs och godkänns av RF baserat på hur varje specialidrottsförbund själv valt att dela upp sin andel, bland annat med ovan nämnda föreskrifter att förhålla sig till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!