"Nästan lite hybris i det svenska laget nu"

Förutom Therese Johaug har de norska damerna haft ett tungt skid-VM. Inte konstigt då att Sverige känner doften av guld inför torsdagens stafett. –Jag är nog inte den enda svensken som ser fram emot stafetten, säger Frida Karlsson.

Ebba Andersson och Frida Karlsson är ute efter att försvara VM-guldet i stafett.

Ebba Andersson och Frida Karlsson är ute efter att försvara VM-guldet i stafett.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-03-03 05:47

Med sina två VM-silver hittills är Frida Karlsson tillsammans med Ebba Andersson (två brons) de två givna namnen i Sveriges stafettlag på torsdag.

En pånyttfödd Charlotte Kalla, alltid stark i stafetter, lär också få åka medan den sista platsen troligen står mellan sprintvärldsmästaren Jonna Sundling, Linn Svahn och Maja Dahlqvist.

Oavsett uppställning får Sverige ses som favorit till guldet, som de har att försvara från VM 2019.

– Har vi fyra som har en bra dag så blir det svårt att slå oss, säger Frida Karlsson.

– Det blir inte lätt någonstans. Jag tar ingenting för givet, men jag är rätt säker på att de fyra tjejer som får chansen kommer att göra allt de kan för att försvara guldet från Seefeld, säger Ebba Andersson.

Tror på revanschsug

Guldchansen blir inte mindre av att främsta utmanaren Norge har en del att tänka på. Therese Johaug är odiskutabelt världens bästa distansåkare nu men utöver hennes två guld har det sett knackigt ut för de norska damerna.

Men Johaug är inte särskilt orolig trots att stafettåkare som Tiril Udnes Weng, Heidi Weng och talangen Helene Marie Fossesholm inte imponerat hittills,

– Stafett är en annan form av lopp. Man kör fem kilometer och då är det många som kan åka fort. Tidsskillnaderna blir heller inte så stora. Vi har ett starkt lag och flera revanschsugna tjejer. Jag tror att vi har allt att vinna, Sverige är storfavoriter, säger Therese Johaug.

"Hon är inte omöjlig"

En nyckelsträcka lär bli den som nu Johaug väljer att köra. Där gäller det för Sverige att inte tappa för mycket.

Frida Karlsson är inte orolig.

– På fem kilometer, om man går kvinna mot kvinna, då tror jag inte att hon är omöjlig, säger Karlsson.

Hon sticker sedan ut hakan. Halvt på skämt, halvt på allvar, säger hon med anledning av att Sverige redan tagit sex VM-medaljer i Oberstdorf:

– Självförtroendet är på topp, det har det varit sedan vi kom hit. Vi har bräckt Seefeld redan, så det nästan lite hybris över det svenska laget nu.

– Vi har liksom inga fötter på jorden längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!