Peter Karlsson tog guld mot världsmästaren: "Otroligt"

Hur det känns att vinna två SM-guld och besegra en världmästare? Fråga Peter Karlsson, han vet nämligren. I samband med SM-veckan i Luleå tog armbrytaren som tillhör Vimmerby Armsport hem två guldmedaljer. "Det var helt otroligt", säger han till Sporten.

Peter Karlsson tog dubbla guld under SM-veckan i Luleå.

Peter Karlsson tog dubbla guld under SM-veckan i Luleå.

Foto: Vimmerby TIdning/Privat

Sport2024-03-29 12:24

När vi når honom är Peter Karlsson precis på väg hem från jobbet. Det är en energifylld och märkbart belåten herre som Sporten får en pratstund med.

Och konstigt vore väl annars? De flesta av oss hade nog varit ganska nöjda efter två SM-guld. 

– Det gick ganska bra får man säga. Det blev guld i både höger och vänster i Master-klassen, i -70 kilo. Jag var även med och tävlade i seniorklassen, berättar Peter. 

Var SM-guld målsättningen inför tävlingen?

– Nej, det största målet var faktiskt att klara gränsen för att få tävla i -70 kilo och kvala in på den vikten. Förra året tävlade jag faktiskt i -105 kilo, så det är ju lite skillnad kan man säga.

undefined
Peter Karlsson, till höger, tillhör Vimmerby Armsport.
undefined
Peter Karlsson under SM-veckan i Luleå.

Det var nära att han inte ens åkte upp till Luleå, men lyckligtvis ändrade han sig.

– Att gå ned de sista kilona var tufft, men jag blev övertalad och åkte. Det var faktiskt först i samband med en tävling i Kalmar några veckor innan som jag tog det slutgiltiga beslutet. Då vägde jag 75,5 kilo. 

I finalerna ställdes Peter Karlsson mot världsmästaren i Master-klassen, Daniel Augustsson från Skänninge Armbrytarklubb. Augustsson är för övrigt Sveriges förbundskapten i armbrytning.

– Ja, han tog VM-guld förra året. Så det är väl en liten merit, säger Peter och skrattar till. 

Hur var upplevelsen i Luleå?

– Det var ganska häftigt. Det var flaggor och tillställningar över hela stan. Armbrytarna var i Luleå Energi Arena, tillsammans med styrkelyftarna och taekwando-utövarna. Det var full fart. Några av klasserna i armbrytning tv-sändes också, vilket är bra reklam för sporten.

undefined
De läckra guldmedaljerna.

Och sen är vi ju nyfikna på hur dina finaler utspelade sig?

– Det var lite drama faktiskt. Jag fick stryk i grundomgången i både vänster- och högerklassen. Sen vände jag och vann i båda. Det var ganska spännande ett tag. Vi fick börja om många gånger på grund av armbågslyft och såna saker. I höger-finalen fick behövdes både remmar runt händerna och grepp från domaren. Vi hade båda stor vilja och det var kamp hela vägen.

Att vända och vinna på det sättet måste göra att det känns extra bra?

– Ja, det var helt otroligt. Jag vet inte vart jag fick kraften i från, men jag lyckades!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om