Nigeria laddar för curlingpremiär

Curlingen har tagit ett stort steg för att spridas över världen. I Nigeria har nämligen de första spadtagen för den allra första curlinghallen i Afrika tagits.

Snart kanske en syn även i Nigeria. Arkivbild.

Snart kanske en syn även i Nigeria. Arkivbild.

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Sport2020-06-24 05:55

Om allt går som det ska står en curlinghall redo att användas i turiststaden Calabar i Nigeria runt julen 2021, uppger det internationella förbundet på sin hemsida.

Det finns enligt förbundet 55 professionella och nära 900 registrerade curlingspelare i landet, som blev medlem i det internationella förbundet 2018 och deltog i mixed-VM 2019.

– Vi vill att sporten ska kunna spelas lokalt i landet och hjälpa oss att spara in på resekostnader för isträning. Dessutom vill vi introducera sporten för andra afrikanska länder, säger det nigerianska förbundets ordförande Daniel Damola.

Och han är entusiastisk. Målet är inte bara en curlingbana, hallen ska innehålla två större isbanor, en med fem curlingbanor, och en för andra sporter som utövas på is. Dessutom planerar förbundet för restauranger, barer, affärer, gym och ett konferenscentrum.

Det hela lär dock inte bli billigt, då genomsnittstemperaturen i kuststaden Calabar ligger på 25 plusgrader. För att finansiera bygget ber Nigerias förbund via Twitter människor att skänka pengar. Damola hävdar att Nigeria är redo för curling och att befolkningen är entusiastisk inför denna för dem udda sport.

– Vi har fått oräkneliga mejl som gratulerar oss för hur långt vi har kommit. Trots att hela planeten går igenom en tuff tid fortsätter vi att sträva efter målet, att få denna lokal byggd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!