Nilsson om tiden i FCK: "Blev som det blev"

Första matchen som ny tränare gav IFK Göteborgs dess första allsvenska trepoängare sedan i början av juli. Roland Nilssons och lagets nästa uppgift: Mäta sig i Europa League-kvalet med FC Köpenhamn – klubben som kickade honom efter bara ett halvår 2011.

IFK Göteborgs nye tränare Roland Nilsson fick en pangstart i allsvenskan i och med 3–0 mot Falkenberg i söndags. På torsdagskvällen väntar FC Köpenhamn i kvalet till Europa League.

IFK Göteborgs nye tränare Roland Nilsson fick en pangstart i allsvenskan i och med 3–0 mot Falkenberg i söndags. På torsdagskvällen väntar FC Köpenhamn i kvalet till Europa League.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-09-16 13:30

IFK Göteborgs turbulenta säsong har bjudit på markkontakt i de djupa dalarna och svävande lycka där uppe på topparna. Tack var finalsegern i svenska cupen är klubben i Europa League-kvalet, men lottningen i den andra kvalomgången kunde ha varit gynnsammare. FC Köpenhamn – med landslagsspelarna Karl-Johan Johnsson och Pierre Bengtsson i laget – är det senaste decenniets framgångsrikaste klubb i nordisk fotboll med bland annat tre nådda gruppspel i Champions League.

Men trots erfarenhet från den korta tiden i Köpenhamn känner Nilsson inget speciellt inför torsdagskvällens möte på Ullevi.

– Nej, det tycker jag inte. Jag var där och tyckte att jag hade det bra. Tyvärr blev det inte så länge som vi hade hoppats, men så är det i fotbollsvärlden. Jag har inget emot FCK på något sätt, säger han till Göteborgs-Posten.

"Blev som det blev"

Efter Nilssons SM-guld med Malmö FF såg FCK sin nye tränare i den före detta landslagsförsvararen. Våren 2011 skrev Nilsson på för tre år. Redan efter sex månader fick han kicken. Enligt FCK avvek Nilsson för mycket från klubbens uttalade modell för hur fotboll ska spelas. Det var hur som helst den officiella förklaringen för att bryta med honom.

I danska medier skrevs det också om ett missnöje med svenskens ledarstil.

– Det är väl alltid så man är, man jobbar på ett visst sätt. De ville att jag skulle jobba på ett annorlunda sätt och då blev det som det blev. Det finns väl alltid bitar i hur saker och ting är, men det är ändå upp till klubben att göra det den tycker är bäst.

Det räckte inte att FCK toppade ligan, Roland Nilsson fick gå.

– Fotbollsmässigt tyckte jag att det gick bra. Man kan alltid vrida och vända på saker, men det är historia nu, säger han till Göteborgs-Posten.

Välkommen start

På kort sikt satsar IFK Göteborg på att nå det sportsligt och ekonomiskt lukrativa gruppspelet i Europa League och att avlägsna sig från det allsvenska bottenskiktet, i ett längre perspektiv är Roland Nilssons uppgift att lyfta klubben mot den allsvenska toppen.

3–0-segern borta mot Falkenberg i Nilssons debut var lika välkommen som efterlängtad.

– Både för mig och för spelarna. Att få känna att vi kan vinna, det är därför man spelar fotboll.

Mot FCK riskerar Göteborg att få klara sig utan anfallaren Giorgi Charaisjvili. Roland Nilsson om georgierns status på onsdagens presskonferens:

– Giorgi var inte med på träningen i dag, men när det gäller det medicinska så är det den staben som ska uttala sig om det.

Sebastian Eriksson, som inte spelat sedan i slutet av augusti, kan vara aktuell för spel.

Ingen Christiansen i Malmö FF

+ Mittbackarna Erik Berg och Jesper Nyholm samt mittfältaren Emmanuel Banda saknades på Djurgårdens sista träning inför kvalmatchen mot Europa FC från Gibraltar.

– Ingen av de tre är tillgängliga i morgon, säger tränaren Kim Bergstrand till TV 4 Fotbollskanalen.

+ Skadade lagkaptenen Anders Christiansen missar Malmö FF:s möte med Honvéd i Budapest

– Jag åker inte med. Det är tråkigt, men jag hinner inte bli klar. Det är i den här perioden man gärna vill spela, vara en del av kvalmatcherna och allsvenskan. Men så här blir det ibland. Det måste man bara acceptera, säger han till Sydsvenskan.

Tränaren Jon Dahl Tomasson:

– Vi kommer att sakna honom. Han är ligans bästa spelare och min kapten, men vi har många andra duktiga som kan ta över. Men är den bästa borta från laget, så är det klart att det har en betydelse. Det kan alla se, säger Tomasson till tidningen.

Fakta: Så avgörs kvalet till Europa League

17 september: Andra kvalomgången fullbordas, med tre svenska klubbar i farten: IFK Göteborg–FC Köpenhamn (18.00), Honvéd (Ungern)–Malmö FF (21.05), Djurgården–Europa FC (Gibraltar) (19.00).

18 september: Lottning av playoff.

24 september: Tredje kvalomgången spelas. Om IFK Göteborg går vidare väntar Piast Gliwice (Polen) eller Hartberg (Österrike) på hemmaplan, för Djurgården väntar Cluj (Rumänien) hemma vid seger mot Gibraltar och Malmö FF får ta sig an Lokomotiva Zagreb hemma vid seger mot Honvéd. Vinner Hammarby kvällens match mot Lech Poznan (Polen) väntar OFI Kreta (Grekland) eller Apollon Limassol (Cypern) på bortaplan.

1 oktober: Playoff – sista kvalsteget.

2 oktober: Lottning av gruppspelet.

Matchdagar i gruppspelet: 22 och 29 oktober, 4 och 26 november, 3 och 10 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!