Norge vädjar till IOK: Skjut upp OS

Det norska idrottsförbundet vädjar till IOK om att skjuta upp OS i Tokyo. Åtminstone tills coronapandemin är under kontroll. "Det är varken försvarligt eller önskvärt att skicka norska utövare till OS eller Paralympics förrän världssamfundet lagt den här pandemin bakom sig", säger Norges idrottsminister Berit Kjøll i ett pressmeddelande.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Foto: Jean-Christophe Bott

Sport2020-03-20 18:00

Det norska idrottsförbundet (NIF) har skickat ett brev till Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach med en vädjan.

Önskemålet? Att de olympiska spelen i Tokyo inte ska genomföras så länge den pågående coronapandemin är under kontroll.

Enligt den norska nyhetsbyrån NTB är NIF mycket bekymrat över virussmittans spridning som har fått konsekvenser för i stort sett hela världen.

"NIF ber IOK om att OS i Tokyo 2020 inte ska genomföras förrän pandemisituationen är under kontroll", skriver det norska idrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Gör egna bedömningar

Oavsett om NIF får gehör från IOK eller inte låter Norges idrottsminister Berit Kjøll meddela att man utifrån egna bedömningar kommer ta beslut om huruvida landets idrottare kommer delta i OS och Paralympics.

"På grund av den högst olösta situationen i Norge och i stora delar av världen i övrigt är det varken försvarligt eller önskvärt att skicka norska utövare till OS eller Paralympics förrän världssamfundet lagt den här pandemin bakom sig", säger Kjøll.

Norge är bara ett av flera länder som på senare tid har lyft frågan om att senarelägga OS.

Varnar för "dödens spel"

I Spanien har kritiken handlat om hur idrottarna i landet, där det varit mer eller mindre utegångsförbud på grund av coronaviruset, inte kan träna och förbereda sig för spelen på samma villkor som i andra länder.

Även nationer som Slovenien och Colombia har uppmanat IOK att skjuta på OS om viruset inte avtar. Under fredagen gick dessutom Daniel Ståhls diskuskonkurrent Piotr Malachowski, tvåfaldig OS-silvermedaljör från Polen, ut med en förhoppning om att Tokyospelen ska genomföras vid årets slut.

– Om de här spelen skjutas upp till november eller december så kommer det bli mycket bättre för idrottarna. Då kommer de att kunna förbereda sig, säger Malachowski enligt Reuters som skriver att den 36-årige polacken flaggar för att OS i Tokyo kan komma att bli ihågkommet som "dödens spel", med tanke på den ökade skaderisken, om de genomförs under nuvarande omständigheter.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade i lördags att huvudlinjen alltjämt är att OS ska genomföras som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om