Regeringen presenterade i förra veckan en femstegsplan för återöppnandet av samhället. Första steget tas i morgon (tisdag) och då tillåts bland annat 500 åskådare på utomhusevenemang med anvisade sittplatser.
Gif Sundsvall är först ut av elitfotbollslagen att få känna på hur det med pandemiska mått mått är att spela inför en stor publik.
– Vi släppte biljetterna i mitten av förra veckan och det har varit fullt drag hela tiden, säger klubbchefen Tomas Litström.
"Finns ett behov"
Alla på läktaren är säsongskortsinnehavare. Inför matchen mot Jönköping hade klubben däremot inte sålt över 500 säsongskort, men efter beskedet om att höja publiktaket tog det inte lång tid innan den siffran nåddes.
– Det känns verkligen som att det finns ett behov av att gå ut och uppleva saker tillsammans med andra, säger Litström.
För att se till att folk håller avstånd på läktaren får det max vara fyra personer i varje sällskap. Det ska också vara minst en ledig stol från varje sällskap åt båda sidor samt framåt och bakåt.
För att undvika eventuell trängsel har Gif Sundsvall tagit in extra många publikvärdar.
– Nu tror jag att gemene svensk har blivit duktig på att hålla distans i köer. Men vi är extra mycket folk för att titta på kritiska delar som in- och utsläpp och kiosker där det kan vara köer. Även toaletter kan vara en sådan plats, säger Litström.
Ytterligare höjning nalkas
Klubbarna i ligor som superettan och damallsvenskan har en månad på sig att vänja sig med 500 åskådare innan det är dags att höja publiktaket ytterligare – om smittläget tillåter.
1 juli planerar regeringen för 3 000 åskådare på anvisade sittplatser utomhus, vilket gör att allsvenskan – som nu har EM-uppehåll – får starta om med en bra mycket större publik än de åtta personer som har tillåtits under våren.
Och om allt går åt rätt håll kommer fulla läktare att kunna vara verklighet i höst.
– Nu börjar vi i fotbollen planera för att ta emot först 500, sedan 3 000 och därefter fulla läktare till hösten. Sedan kommer vi anpassa oss om det inte skulle gå. Vi är redo, vi har otroligt detaljerade planer och en stark förmåga att styra utifrån det, sade Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, till TT i samband med regeringsbeskedet förra veckan.
Rättad: I en tidigare version av faktarutan till den här texten angavs ett felaktigt antal tillåtna inomhusåskådare i steg två. Rätt ska vara 300.