Nu öppnar fotbollsläktarna: "Fullt drag"

Upp till 500 personer släpps in på idrottsläktarna när coronarestriktionerna lättas. Först ut: Gif Sundsvalls match i superettan hemma mot Jönköpings Södra på tisdagskvällen.

Oktober 2019, Gif Sundsvall målfirar framför hemmapubliken. Arkivbild.

Oktober 2019, Gif Sundsvall målfirar framför hemmapubliken. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Sport2021-05-31 18:49

Regeringen presenterade i förra veckan en femstegsplan för återöppnandet av samhället. Första steget tas i morgon (tisdag) och då tillåts bland annat 500 åskådare på utomhusevenemang med anvisade sittplatser.

Gif Sundsvall är först ut av elitfotbollslagen att få känna på hur det med pandemiska mått mått är att spela inför en stor publik.

– Vi släppte biljetterna i mitten av förra veckan och det har varit fullt drag hela tiden, säger klubbchefen Tomas Litström.

"Finns ett behov"

Alla på läktaren är säsongskortsinnehavare. Inför matchen mot Jönköping hade klubben däremot inte sålt över 500 säsongskort, men efter beskedet om att höja publiktaket tog det inte lång tid innan den siffran nåddes.

– Det känns verkligen som att det finns ett behov av att gå ut och uppleva saker tillsammans med andra, säger Litström.

För att se till att folk håller avstånd på läktaren får det max vara fyra personer i varje sällskap. Det ska också vara minst en ledig stol från varje sällskap åt båda sidor samt framåt och bakåt.

För att undvika eventuell trängsel har Gif Sundsvall tagit in extra många publikvärdar.

– Nu tror jag att gemene svensk har blivit duktig på att hålla distans i köer. Men vi är extra mycket folk för att titta på kritiska delar som in- och utsläpp och kiosker där det kan vara köer. Även toaletter kan vara en sådan plats, säger Litström.

Ytterligare höjning nalkas

Klubbarna i ligor som superettan och damallsvenskan har en månad på sig att vänja sig med 500 åskådare innan det är dags att höja publiktaket ytterligare – om smittläget tillåter.

1 juli planerar regeringen för 3 000 åskådare på anvisade sittplatser utomhus, vilket gör att allsvenskan – som nu har EM-uppehåll – får starta om med en bra mycket större publik än de åtta personer som har tillåtits under våren.

Och om allt går åt rätt håll kommer fulla läktare att kunna vara verklighet i höst.

– Nu börjar vi i fotbollen planera för att ta emot först 500, sedan 3 000 och därefter fulla läktare till hösten. Sedan kommer vi anpassa oss om det inte skulle gå. Vi är redo, vi har otroligt detaljerade planer och en stark förmåga att styra utifrån det, sade Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, till TT i samband med regeringsbeskedet förra veckan.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan till den här texten angavs ett felaktigt antal tillåtna inomhusåskådare i steg två. Rätt ska vara 300.

Fakta: Femstegsplanen

Regeringen har presenterat en femstegsplan för återöppnandet av samhället.

Steg ett: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg två: den 1 juli

300 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Steg tre: den 15 juli

Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg fem: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!