Det kinesiska simförbundet meddelade i april att alla kinesiska guldmedaljörer från VM 2019 kan tas ut till OS i Tokyo.
Ett glädjebesked för Sun Yang – som tog dubbla guld 2019 – men ännu är det oklart om han får chansen att försvara sitt OS-guld på 200 meter fritt.
En domstol i Schweiz upphävde i maj förra året den åttaåriga dopningsavstängningen mot Sun Yang. Detta sedan Cas-panelens ordförande, italienaren Franco Frattini, skrivit rasistiska tweets om kineser.
I veckan tas fallet upp på nytt i Cas.
– Ur ett medieperspektiv är det kanske bra att han är med eftersom han är en av Kinas största idrottare, men idrottsligt är det en helt annan sak. Han fick ju sina åtta år och då trodde man att vi hade lagt det där bakom oss, säger den svenske simmaren Simon Sjödin.
Sjödin är inte den enda i simvärlden som tröttnat på Sun Yang.
Efter Suns VM-guld på 400 meter fritt 2019 vägrade tvåan Mack Horton, Australien, att kliva upp på prispallen bredvid kinesen. När han sedan tog ytterligare ett guld på 200 meter fritt var det dags igen – britten Duncan Scott nekade att ta Suns hand och avstod från att ställa upp på det traditionella fototillfället med medaljörerna.
– Jag förstår de som tävlar mot Sun Yang. Det måste vara jättehemskt att behöva tävla mot någon som håller på med dopning. Jag förstår inte varför han är med på mästerskapet överhuvudtaget, sade Sarah Sjöström om protesterna.
Vägrat lämna prov
Anledningen till ilskan? Sun Yang var huvudpersonen i ett uppmärksammat dopningsfall 2018.
Den flerfaldige OS- och VM-medaljören anklagades – och anklagas fortfarande – för att ha vägrat lämna blod- och urinprov till Internationella dopningsorganisationen Wadas kontrollanter sedan han ifrågasatt deras id-handlingar och dopningsprotokoll. Enligt en rapport från det internationella simförbundet (Fina) slog en av Sun Yangs livvakter sönder ett dopningsprov med en hammare.
– Om de hade betett sig professionellt och visat sin legitimation så skulle vi inte vara här i dag, sade Sun under ett förhör i Cas.
Åtta års avstängning
Sex månader före VM 2019 hade det internationella simförbundet (Fina) friat 29-åringen från anklagelserna, men den internationella antidopningsorganisationen Wada motsatte sig beslutet och tog fallet till Cas. I väntan på Cas-domen kunde Sun tävla vidare.
I februari 2020 beslutade Cas att stänga av Sun i åtta år. En dom som den federala domstolen i Schweiz hävde i december efter Frattinis rasistiska twittrande.
Den här veckan tas ärendet upp i Cas med en helt ny panel, och det återstår att se om det blir ytterligare en kontroversiell mästerskapsmedverkan för ett av Kinas stora guldhopp.
– Simmarvärlden klarar sig ganska bra utan hans namn på startpallen. Det finns andra stora profiler, säger Simon Sjödin.