Nu trivs stridbara Osaka i rampljuset

Efter chockförlusten i tredje rundan av fjolårets Australian Open har Naomi Osaka nu chans att ta tillbaka titeln. På vägen dit har hon gått från en spelare som tidigare skydde rampljuset till en som står i frontlinjen i kampen mot rasism och orättvisor. –Det jag är mest stolt över är hur mentalt stark jag blivit, säger hon.

Naomi Osaka. Arkivbild.

Naomi Osaka. Arkivbild.

Foto: Rob Prezioso AP/TT

Sport2021-02-19 18:47

För ett år sedan blev förväntningarna för stora på Naomi Osaka. Efter skrällförlusten mot en 15-årig Coco Gauff är stjärnan förtvivlad. Hon klarade inte av att följa upp succén från året innan när hon tog hem hela turneringen.

– Varför spelar jag tennis? För att bevisa saker för andra människor eller spelar jag för att jag tycker att det är kul?, frågade hon sig efteråt.

En coronapandemi senare är hon tillbaka i final.

Osaka storspelade i semifinalen mot Serena Williams och krossade 39-åringens drömmar om att tangera Margaret Courts rekord på 24 grand slam-titlar.

"Gett mig perspektiv"

Förklaringen bakom framgången är hur hon stärkt sitt psyke under pandemin som lamslagit världen.

– Det jag är mest stolt över är hur mentalt stark jag blivit. Jag har tvivlat mycket på mig själv innan, säger hon enligt AFP.

I början av sin karriär var hon tillbakadragen utanför tennisplanen och höll sig undan rampljuset. Nu står hon i frontlinjen och har blivit en stark röst mot orättvisor runt om i världen. Hon har bland annat drivit kampen mot rasismen i USA och fördömt OS-chefen Yoshiro Mori efter sexistanklagelserna.

– Jag tror att karantänen och att se allt som händer i världen har gett mig mycket perspektiv på saker, säger hon.

För att fullborda succén i Australian Open och ta sin fjärde grand slam-titel måste hon först ta sig förbi amerikanskan Jennifer Brady, 24:a på världsrankningen.

Storfavorit

Osaka ses som den stora förhandsfavoriten i mötet, men när stjärnorna möttes i semifinalen av US Open blev det svettigt. Osaka gick segrande ur striden efter en tresetare, men sade efteråt att det var en av hennes tuffaste matcher i karriären.

Trots det är det en självsäker världstrea som kommer till spel.

– Jag har en mentalitet att folk inte kommer ihåg en tvåa. Jag tror att jag kämpar hårdast i finaler. Det är där man skiljer sig åt.

Brady, som gör sin första grand slam-final, har ingen erfarenhet att falla tillbaka på, men desto mer förhoppningar om att överraska.

– Det kommer att finnas stunder, gem och poäng där jag kommer att tänka... Wow, det här kan bli min första grand slam-titel, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!