Om en och en halv månad, den 23 juli, invigs OS i Tokyo. Sommarspelen som skulle ha anordnas redan förra året men sköts fram på grund av coronapandemin. Ett år senare fortsätter däremot smittspridningen av covid-19 runt om i världen och i Japan.
Samtidigt försäkrar Internationella olympiska kommittén (IOK) att de kommer att kunna genomföra säkra spel. En falsk trygghet enligt Hiroshi Oshitani, professor i virologi vid Tohoku universitetet i Sendai.
"Hundra procent omöjligt"
– Myndigheterna och organisationskommittén, inklusive IOK, fortsätter att säga att de anordnar ett säkert OS. Men alla vet att det finns en risk. Det är hundra procent omöjligt att anordna ett OS med noll procents risk... för en infektionsspridning i Japan och även i andra länder efter OS, säger Oshitani, som har varit en del av de japanska myndigheternas coronastrategi genom att uppmana till att undvika trängsel, folksamlingar och nära kontakter, till The Times.
Massvaccinering i OS-värdlandet Japan pågår, samtidigt som Tokyo och nio andra prefekturer fått förlängt nödläge fram till den 20 juni. Nödläget medför att lokala myndigheter har befogenheter att införa strikta restriktioner på kort varsel.
Smittsäkra lösningen: vaccin
En stor del av befolkningen vill inte att Tokyo arrangerar OS och det har varit både demonstrationer och namninsamlingar mot spelen i landet. Samtidigt som många länder börjar att släppa på restriktionerna i och med en minskad smittspridning.
– Många länder har inte så många konstaterade fall och många länder har inte några mutationer. Vi bör inte göra OS till ett tillfälle där viruset kan spridas till andra länder, säger Hiroshi Oshitani och poängterar att många länder saknar vaccin.
På tisdagen hade OS-arrangören ett möte där de bland annat diskuterade huruvida de kan få fler vaccin donerade till sig för att göra spelen smittsäkra. Att ställa in eller skjuta på spelen är däremot alltså fortsatt inte en fråga att diskutera, enligt vd:n Toshiro Muto.
205 länder beräknas skicka idrottare till OS.