Ny order från Trump – ökar trycket på Tiktok

Bytedance måste sälja Tiktok inom tre månader, och köpet 2017 av Musical.ly är olagligt. Det förklarar USA:s president i en ny exekutiv order mot den kinesiska appen.

Microsoft har en huvudroll i spelet kring Tiktok. Bild från det amerikanska företagets kontor i Peking.

Microsoft har en huvudroll i spelet kring Tiktok. Bild från det amerikanska företagets kontor i Peking.

Foto: Ng Han Guan

Brott & Straff2020-08-15 08:55

Donald Trumps beslut, utfärdat sent på fredagen, är en uppföljning av förra veckans order, då kontentan var att mycket av Tiktoks affärer skulle stoppas redan inom en och en halv månad, med hänvisning till att den populära videoappen utgör ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Den senaste ordern beskrivs i amerikanska medier som en uppföljning för att ytterligare sätta press på Tiktoks kinesiska ägare. It-bjässen Microsoft gick för en vecka sedan ut med att man förhandlar med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Men en sådan affär beskrivs som mycket komplicerad. Om köpet av Musical.ly dessutom rivs upp blir det hela ännu snårigare – det var när det programmet slogs ihop med den tidigare tjänsten Douyin som Tiktok började få sin nuvarande form.

Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men Trump menar att företagets nära kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot.

Både Peking-regimen och Tiktok avvisar alla sådana misstankar, och statliga kinesiska medier beskriver USA:s planer som ren stöld. De får visst medhåll i västvärlden, särskilt sedan Trump sagt att USA:s myndigheter vill ha en andel av köpesumman om Microsoft får till stånd en affär.

– USA bör få en mycket stor procentuell andel av priset, eftersom det är vi som gör det möjligt, sade presidenten häromdagen.

Bland andra it-experten Charlotte Jee har i BBC:s radioprogram Today hårt kritiserat Trumps strategi.

– Det bär emot att säga det, men det är nästan maffialiknande beteende – att hota med förbud som pressar ner priset, och sedan säga, "åh, vi ska ha en del i affären efteråt, som tack för vad vi gjort".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!