Ny pallplats för Andersson – trea i masstarten

Den första världscupsegern låter vänta på sig. Men Ebba Andersson stod för en ny fin insats i Tour de Ski, och blev trea i fredagens masstart. I och med det plockade hon viktiga sekunder på de främsta konkurrenterna i touren. –Det är alltid kul att få kliva upp på pallen, säger hon till SVT.

Ebba Andersson under en tidigare etapp i Tour de Ski.

Sport2021-01-08 16:20

Andersson har nu 19 individuella pallplatser i världscupen men fortfarande ingen seger.

I fredagens klassiska masstart över 10 kilometer, den sjätte av åtta etapper i Tour de Ski, gjorde hon ett nytt försök att nå den åtråvärda milstolpen, men det räckte inte riktigt.

På det näst sista varvet ryckte Andersson och fick en lucka. Men den var inte tillräckligt stor och höll inte länge. I utförskörningen in mot stadion gled de jagande i kapp och in på det sista varvet var en stor klunga fortfarande med i segerstriden.

Andersson höll sig kvar i täten loppet igenom och på sluttampen blev det en fajt om pallplatserna mellan henne, ryskan Natalja Neprjajeva och tyskan Katharina Henning.

"Räcker kanske nästa gång"

Neprjajeva var starkast för dagen, fick några meter på de övriga in över sista krönet, och gick inte att hota. Där bakom hamnade Henning perfekt i suget bakom Andersson, och kunde glida förbi in på upploppet. Tyskan knep andraplatsen, och Ebba Andersson blev trea, till slut fyra sekunder bakom Neprjajeva.

– Det var ett bra lopp för min del. Jag klarade av att hålla upp ett högt tempo. Jag var väl den som var mest dragvillig. Sedan räckte det inte hela vägen för att bibehålla den där luckan som jag fick. Men nästa gång kanske det räcker, säger Ebba Andersson till SVT.

I sammandraget plockar dock Andersson viktiga sekunder på toppåkarna. Inför helgens avslutande två etapper – lördagens sprint och söndagens jaktstart uppför Alpe Cermis – klättrar hon till fjärde plats totalt, 1.45 bakom amerikanskan Jessica Diggins och 50 sekunder bakom Julia Stupak, Ryssland.

– Jag fortsätter att ta etapp för etapp och i dag får jag till en bra etapp. Jag hoppas på samma sak i morgon, säger Andersson.

Uppgiven Karlsson

Bästa svenska i totalen är fortsatt Frida Karlsson på tredje plats, tre sekunder framför Ebba Andersson.

Karlsson har dock plågats av en benskada under veckan och kunde inte heller den här gången utmana i toppen. Hon blev till slut elva, 29,5 sekunder från segern.

– Den (skadan) är ingenting man blir av med på en halv dag. Jag vet inte, jag får kriga hårt och gör väl så gott jag kan utifrån dagens förutsättningar, säger Karlsson uppgivet till SVT efter loppet.

– Det är klart att det är frustrerande. Jag vet vad jag kan, men det stämmer väl inte fullt just nu.

Fakta: Tour de Ski, damer