Ny rapport säger nej till norsk VM-bojkott

Den norska rapporten om fotbolls-VM i Qatar stöttar inte en bojkott. I stället föreslår man 26 åtgärder som det norska fotbollsförbundet (NFF) kan vidta för att skapa förändring.

Norska superstjärnan Erling Braut Haaland iklädd en t-shirt med uppmaning att följa de mänskliga rättigheterna. Arkivbild.

Norska superstjärnan Erling Braut Haaland iklädd en t-shirt med uppmaning att följa de mänskliga rättigheterna. Arkivbild.

Foto: Fermin Rodriguez AP/TT

Sport2021-05-18 14:29

Rapporten har tagits fram av 14 medlemmar från olika organisationer inom norsk fotboll. Tolv personer motsatte sig en bojkott av Qatar-VM 2022, de två som stöttade en bojkott är representanter från supporterorganisationer. Alla i kommittén är eniga om att Qatar inte borde tilldelats mästerskapet.

I stället för en bojkott har man föreslagit andra åtgärder till det norska fotbollsförbundet, som man anser kan göra varaktig skillnad.

26 åtgärder

– En samlad kommitté har föreslagit 26 åtgärder till hur NFF kan ta det samhällsansvar vi anser att NFF bör ta, och som kan bidra till att lyckas med att skapa nödvändiga ändringar i Qatar, Fifa (internationella fotbollsförbundet ) och NFF, säger kommitténs ordförande Sven Mollekleiv.

Utredningen tillsattes sedan ett flertal klubbar i norska elitserien röstat för att verka för en bojkott av VM på sina årsmöten. Rapporten blir en viktig grund när det norska fotbollsförbundet har ett extrainsatt årsmöte den 20 juni för att rösta i frågan.

Qatar har kritiserats främst för sitt sätt att behandla migrantarbetare som rustar landet inför mästerskapet. The Guardian rapporterade i februari att minst 6 500 migrantarbetare mist livet sedan landet utsågs till VM-värd.

"Överraskad och besviken"

Mollekleiv riktar kritik mot de styrande organisationerna, som de anser inte tagit ansvar för situationen.

– Kommittén är besviken och överraskad över att Fifa och NFF visade bristande vilja att ta tag i de här problemställningarna efter tilldelningen (av VM till Qatar).

– Man vaknade tack vare pressen från gräsrotsfotbollen, klubbarna och supportrarna. De tog ansvar när världens fotbollsledare svek, säger han.

Norska landslaget var först ut med att protestera mot Qatar när de, inför VM-kvalmatcherna Gibraltar, Turkiet och Montenegro i mars, bar tröjor som uppmanade till att följa de mänskliga rättigheterna. Sedan följde Tyskland, Nederländerna och Danmark efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!