Ny svensk VM-guldsuccé: "Slitit som djur"

Sveriges succĂ© pĂ„ skid-VM fortsĂ€tter. Maja Dahlqvist och Jonna Sundling tog hem guldet i sprintstafetten – den fjĂ€rde svenska medaljen i Oberstdorf. –Vi har slitit som djur och det kommer inte av sig sjĂ€lvt. Det var kul att vi lyckades i dag, sĂ€ger Maja Dahlqvist.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist Àr vidare till final.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist Àr vidare till final.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-02-28 11:49

I Seefeld för tvÄ Är sedan blev det fem svenska VM-medaljer. Den siffran har man snart matchat i Oberstdorf, trots att halva mÀsterskapet ÄterstÄr.

– Det ser bra ut, det gör det. Att vi skulle ha fyra medaljer redan, det trodde jag kanske inte. Och framför allt inte de tvĂ„ gulden, det Ă€r stort, sĂ€ger landslagschefen Anders Byström.

NÄgon stor sensation var ÀndÄ inte söndagens guld i sprintstafett. Sverige var regerande vÀrldsmÀstare och Maja Dahlqvist och Jonna Sundling fick bÀra favoritskapet pÄ förhand.

Och de höll för trycket.

Tydlig taktik

Semifinalen var en transportstrÀcka för det svenska laget, men redan dÀr sÄg man att bÄde Dahlqvist och Sundling hade bÄde god dagsform och utmÀrkta skidor.

Föret var precis som tidigare under VM svÄrhanterligt pÄ grund av den tyska vÀrmen, och dÀrför var den svenska taktiken att ligga först sÄ mycket som möjligt. Det gjorde de i princip frÄn start till mÄl.

Dahlqvist, som var med i det vinnande laget ocksÄ 2019 (dÄ med Stina Nilsson), sÄg till att vÀxla över till Sundling i ledning, och Sundling sÄg i sin tur till att ge Dahlqvist samma utgÄngslÀge.

Sverige dominerade sprintstafetten, men ÀndÄ blev det spÀnnande Ànda in pÄ upploppet.

NÀr Dahlqvist lÀmnade över till Jonna Sundling för slutstrÀckan var Ryssland hack i hÀl, och dÀr bakom kom schweiziskan Nadine FÀhndrich i rasande fart.

FrÄn mÄlfÄllan fick en nervös Maja Dahlqvist se pÄ nÀr lagkamraten utmanades om guldet.

– Det Ă€r sĂ„ jĂ€vla nervöst nĂ€r man stĂ„r bredvid. NĂ€r man Ă„ker sjĂ€lv vet man vad man ska göra. Man ville bara ge all kraft till Jonna. Sedan sĂ„g jag det framifrĂ„n ocksĂ„, och dĂ„ fĂ„r man inte riktigt perspektivet. Men sedan var det ganska lugnt Ă€ndĂ„, sĂ€ger Dahlqvist.

Ivrig guldkram

Rysslands Natalja Neprjajeva orkade inte följa och till slut blev det en kamp om guldet mellan Sundling och FÀhndrich. DÀr var Sundling, som ocksÄ tog VM-guld i individuell sprint i torsdags, snÀppet vassare. Hon spurtade hem guldet till Sverige, och förenades med Dahlqvist i en guldkram.

– Mitt mĂ„l var att ge Jonna fritt ut pĂ„ sista strĂ€ckan och bli av med sĂ„ mĂ„nga lag som möjligt. Vi har gjort det riktigt bra och har haft en plan som vi har följt, sĂ€ger Dahlqvist.

Sundling höll nÀstan pÄ att köra över en jublande Dahlqvist som stormade fram mot Sundling efter mÄlgÄngen.

– Jag var lite ivrig. DĂ„ glömmer man bort att hon har slitit och Ă€r stum och trött. Men det blev ju bra Ă€ndĂ„. Vi kan ramla efter mĂ„llinjen, det gör ingenting, sĂ€ger Dahlqvist.

För Dahlqvist var det en revansch efter att ha Äkt ut i semifinal i den individuella sprinten. För Sundling var det i stÀllet det andra VM-guldet pÄ nÄgra fÄ dagar.

– Det Ă€r bara sĂ„dant jag har vĂ„gat drömma om. Sedan att det blir verklighet Ă€r ju, det Ă€r coolt, sĂ€ger Sundling.

Schweiz blev tvÄa och Slovenien trea.

Fakta: Jonna Sundling

Född: 28 december 1994 i UmeÄ (26 Är).

Klubb: PiteÄ Elit SK.

FrÀmsta meriter: VM-guld i sprint 2021, VM-guld i sprintstafett 2021, tre individuella vÀrldscupsegrar och ytterligare Ätta pallplatser i sprint, tvÄ pallplatser i sprintstafett och en i stafett.


Fakta: Maja Dahlqvist

Född: 15 april 1994 i BorlÀnge (26 Är).

Klubb: Falun-BorlÀnge SK.

FrÀmsta meriter: VM-guld i sprintstafett 2019, VM-guld i sprintstafett 2021, en individuell vÀrldscupseger i sprint, fem vÀrldscupsegrar i sprintstafett, ytterligare elva individuella pallplatser i sprint.


Fakta: Sverige i sprintstafett i VM

Sprintstafett kom in pÄ VM-programmet 2005. Sedan dess har det pÄ damsidan varit en av de riktigt starka svenska medaljgrenarna. SÄ hÀr har det gÄtt för Sverige i alla VM-sprintstafetter sedan disciplinen infördes.

Damer:

2021: Guld (Maja Dahlqvist/Jonna Sundling)

2019: Guld (Maja Dahlqvist/Stina Nilsson)

2017: 4:a (Ida Ingemarsdotter/Stina Nilsson)

2015: Silver (Ida Ingemarsdotter/Stina Nilsson)

2013: Silver (Charlotte Kalla/Ida Ingemarsdotter)

2011: Guld (Ida Ingemarsdotter/Charlotte Kalla)

2009: Silver (Anna Olsson/Lina Andersson)

2007: 4:a (Britta Norgren/Lina Andersson)

2005: 9:a (Emelie Öhrstig/Anna Dahlberg)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!