Nya idrottsprotester i USA – läget just nu

USA skakas åter av att en polis skjuter en svart amerikan. Nu har protester brutit ut i flera av landets största idrottsligor. Så här ser läget ut just nu.

Matchen mellan Real Salt Lake och Los Angeles FC på onsdagskvällen ställdes in som en protest mot skjutningen av Jacob Blake.

Matchen mellan Real Salt Lake och Los Angeles FC på onsdagskvällen ställdes in som en protest mot skjutningen av Jacob Blake.

Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Sport2020-08-27 12:25

+ WTA/ATP

De pågående tennisturneringarna i New York – genrep inför US Open – kommer i solidaritet med protesterna under torsdagen att lägga ner racketarna. Beskedet kom någon timme efter att förra världsettan Naomi Osaka gått ut på Twitter och sagt att hon inte tänker spela sin semifinal.

"Mer än jag är en idrottsutövare är jag en svart kvinna. Och som en svart kvinna känner jag att det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksamhet än att se mig spela tennis", skrev Naomi Osaka som dock ändrade sig på torsdagen.

Hon tycker att turneringens beslut att ställa in allt spel under en dag är en bra markering och kommer därför att spela semifinalen.

"Som en idrott tar tennisen kollektivt ställning mot ojämlikhet baserad på hudfärg och sociala orättvisor som åter har blossat upp i USA", skriver WTA- och ATP-tourerna i ett gemensamt uttalande tillsamman med det amerikanska tennisförbundet.

Spelet ska återupptas på fredag.

+ NBA

I basketligan NBA startade protesterna när Milwaukee bojkottade match fem i NBA:s åttondelsfinal mot Orlando.

Milwaukeespelarna lämnade aldrig omklädningsrummet i NBA-bubblan i Orlando. Motståndarna Orlando svarade med ett uttalande i samma anda: "I dag står vi enade med NBA-ledningen, spelarfacket NBPA, Milwaukee Bucks och resten av ligan för att fördöma trångsynthet, rasism och oberättigat polisvåld mot färgade människor".

Kort därefter beslutade NBA, efter uppgifter om att fler lag planerade att följa Milwaukees exempel, att skjuta upp onsdagens samtliga matcher.

När de uppskjutna matcherna ska spelas är ännu inte klart. Enligt ESPN diskuterar NBA-spelare nu om man ska ta bojkotten vidare till torsdagens planerade matcher, och det ryktas även om att flera spelare och lag överväger att bojkotta resten av säsongen. NBA har inte uttalat sig om huruvida torsdagens matcher kommer att ställas in.

+ WNBA

Samtliga matcher i damernas basketliga, WNBA, ställdes in på onsdagen. Det handlar om matcherna Atlanta Dream mot Washington Mystics, Los Angeles Sparks mot Minnesota Lynx och Connecticut Sun mot Phoenix Mercury.

"Vi stödjer dem till fullo. Vi sätter spelarna först och det är därför jag är här för att lyssna på dem, prata med dem och kanske dela med mig av min kunskap för att de ska tänka igenom vad den här kvällen betyder för dem och hur de vill gå vidare." sade WNBA-kommissionären Cathy Engelbert i ett uttalande, skriver ESPN.

+ MLS

Även herrarnas fotbollsliga MLS ställde in flera matcher. Varken Atlanta United mot Inter Miami, Colorado Rapids mot FC Dallas, Los Angeles FC mot Real Salt Lake, Seattle Sounders mot Los Angeles Galaxy eller Portland Timbers mot San Jose Earthquakes spelades. Bara en match, den mellan Orlando City och Nashville SC spelades.

+ MLB

Tre av onsdagens matcher i amerikanska basebolligan MLB ställdes in på grund av helgens skjutning. Det handlar om matcherna Milwaukee Brewers mot Cincinnati Reds, Los Angeles Dodgers mot New York Giants och San Diego Padres mot Seattle Mariners.

"Med tanke på den smärta som just nu finns i Wisconsin och runt omkring efter skjutningen av Jacob Blake, respekterar vi beslutet från flera spelare att inte spela ikväll. Major League Baseboll fortsätter stå enade för förändring i vårt samhälle och vi kommer att vara allierade i kampen för att få ett slut på rasism och orättvisor."

De inställda matcherna kommer att spelas som dubbelmöten under torsdagen.

+ NFL

I NFL, som startar sin säsong den 11 september, har flera lag valt att ställa in eller planerar att ställa in sina träningar denna vecka.

+ NHL

I motsats till de andra stora ligorna och turneringarna har NHL som befinner sig mitt i slutspelet inte agerat på samma sätt.

NHL beslöt att spela onsdagens slutspelsmatcher, men uppmärksammade före matcherna protesterna mot rasism och polisvåld genom att läsa upp budskap mot rasism och därefter ha en tyst minut.

Men det räcker inte anser flera färgade NHL-spelare.

– NHL är alltid sist på bollen i de här ämnena och det känns så sorgligt, säger Minnesotabacken Matt Dumba.

Fakta: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

23 augusti 2020: Polisen sköt 29-årige trebarnsfadern Jacob Blake, inför sina barn, med sju skott i ryggen då Blake ska ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Tillståndet för Blake är stabilt, men han kommer troligen inte att kunna gå igen.

12 juni 2020: 27-årige fyrabarnsfadern Rayshard Brooks skjuts i ryggen av en polis utanför en snabbmatsrestaurang i Atlanta efter att ha testat positivt i en nykterhetskontroll och försökt fly med ett av polisernas elchockvapen.

25 maj 2020: 46-årige George Floyd kvävs till döds under ett polisingripande i Minneapolis. Floyd är obeväpnad när han grips misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet sitter en vit polisman med knäet på hans nacke i omkring nio minuter innan han blir livlös. Ett filmklipp sprids i sociala medier och väcker fördömanden och avsky. Några dagar efter Floyds död utbryter massiva protester i Minneapolis, som senare sprids till resten av USA och världen.

Juli 2016: 32-årige Philando Castile skjuts ihjäl då han under en poliskontroll i Minneapolis sträcker sig efter sitt körkort.

Augusti 2014: Tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

Juli 2014: 43-årige sexbarnsfadern Eric Garner kvävs till döds i Staten Island, New York i samband med ett polisingripande. Garner tvingas ned på marken och flera poliser sätter sig på honom medan hans huvud trycks mot trottoaren. En timme senare förklaras han död på sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!