Redan i helgen uppgav japanska medier att OS ska hållas 23 juli–8 augusti nästa år.
På måndagen bekräftade Internationella olympiska kommittén (IOK) datumen, vilket välkomnas av Sveriges olympiska kommitté (SOK).
– Det var väldigt positivt att man kom med ett såpass snabbt besked. Det underlättar för alla. Att det ligger nästan precis ett år bort, det var väl ganska väntat. Och när det gäller den inhemska planeringen så är det positivt på så sätt att man får ta den planen man trodde på för 2020, och lägga den på 2021, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.
Paralympics flyttas på samma sätt ett år framåt, och ska hållas 24 augusti–5 september.
"Otroligt bra att vi får datumen klara så här fort. Det är givetvis en nyckel för att kunna planera och optimera förutsättningarna för att ge våra aktiva chansen till bästa möjliga prestationer i rådande situation", säger truppledaren Ines Lopes till Sveriges paralympiska kommittés hemsida.
Hettan ett bekymmer
Det har gått snart en vecka sedan OS och Paralympics sköts upp på grund av coronaviruset. Det har spekulerats i att de olympiska spelen med fördel skulle kunna flyttas till nästa vår, för att på så sätt undvika sommarhettan i den japanska huvudstaden. Både maraton och gångtävlingarna hade flyttats från Tokyo till Sapporo just på grund av hettan, innan coronaviruset satte stopp för ett OS nu i sommar.
Men ett OS nästa vår skulle samtidigt ha krockat med bland annat basketsäsongen i NBA och knappast mötts av jubel hos tv-bolaget NBC, som har sändningsrättigheterna för de olympiska spelen.
Fördelen med att man arrangerar spelen nästa sommar är att OS-organisationen får mer tid för förberedelser och att marginalerna blir större för att den pågående pandemin ska hinna gå över. De bekräftade nya OS-datumen gör samtidigt att friidrotts-VM tvingas flytta till 2022. Även sim-VM krockar i nuläget med OS, men Internationella simförbundet (Fina) har redan tidigare öppnat för att flytta mästerskapet.
Fördel för seglarna?
Hur det blir med alla kvaltävlingar till OS återstår att se. Hittills har 57 procent av kvotplatserna till spelen fördelats, och IOK lovar att återkomma kring det fortsatta kvalupplägget senast den 17 april. Utifrån det ska SOK under maj månad lägga upp en plan tillsammans med sina aktiva och med de olika inhemska idrottsförbunden.
– Det som blir en utmaning är att hitta en bra höst 2020, den får vi vända och vrida på i maj. Och nästa år får vi sedan utgå ifrån planeringen som vi hade tänkt för 2020, säger Peter Reinebo.
Han ser också möjligheter. Om allt går enligt plan kan till exempel de svenska seglarna få extra tid i sommar till att testa OS-vattnen utanför Enoshima, söder om Tokyo.
– Om det bara går som man vill så vill man försöka utnyttja det till att vara på OS-vattnen tre–fyra veckor till i augusti. Det kommer att medföra en del merkostnader, men det kommer att förbättra förutsättningarna.