Nya regeln till liten hjälp för favoriterna

Fem byten ska avlasta lagen när en hel fotbollssäsong trycks in på några månader. Det är inte till mycket hjälp för guldfavoriterna Rosengård och Göteborg, som knappt kan fylla sina avbytarbänkar.
–Vår tunna trupp är vår akilleshäl, säger Rosengårds Caroline Seger.
–Det hade varit bättre med flygande byten, säger Göteborgs Emma Berglund.

Emma Berglund tror att den här säsongen av damallsvenskan blir särskilt prövande. Arkivbild.

Emma Berglund tror att den här säsongen av damallsvenskan blir särskilt prövande. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Sport2020-06-07 06:00

Det sistnämnda följs av ett skratt, men i skämtet ryms en oro. För hur ska lag som Göteborg, i nuläget med bara 15 utespelare i A-truppen, klara av den här säsongen?

– Det är nog inget lag som kommer att få en lätt resa, säger Emma Berglund.

– Säsongen kommer att börja som ett väldigt långt mästerskapsslutspel. Och alla som har varit med i ett sådant vet att alla inte kommer att kunna köra fulla veckor med 90-minutersmatcher.

Damallsvenskan inleds den 27 juni. De 22 omgångarna ska sedan rivas av på fyra och en halv månad, med två kortare landslagsuppehåll som enda pauser. Det blir en rejäl prövning för redan tunna trupper.

– Det lämnas inte mycket utrymme till felmarginal, säger Linköpings tränare Olof Unogård.

Tufft för favoriterna

Han har bara 16 skadefria A-lagsspelare att tillgå just nu, varav två är målvakter. Att knappt kunna fylla avbytarbänken kan bli ett problem under säsongen. Ett annat det inte helt otroliga scenariot att behöva ta ut spelare som egentligen borde vila.

– Det är där man definitivt inte vill hamna. Om man spelar samma elva match ut och match in så blir det säkert sportsligt en större chans att lyckas. Men spelarna slits ju otroligt. Och roterar man för mycket så blir det sportsliga inte klockrent. Det kommer att vara den stora utmaningen för klubbarna i år, säger Unogård.

De flesta lagen i serien brottas med tunna trupper. Göteborg och Rosengård, de två stora guldfavoriterna inför säsongen, har bara 17 tillgängliga spelare (målvakter inräknade) i respektive A-lagstrupp för tillfället.

Göteborg har åkt på tre tunga avbräck under försäsongen: ordinarie lagkaptenen Beata Kollmats har skadat korsbandet, mittfältsstjärnan Elin Rubensson är gravid och rutinerade ytterbacken Catrine Johansson meddelade häromdagen att hon lägger av.

Ta upp juniorspelare

Emma Berglund, som tar över kaptensbindeln i Kollmats frånvaro, tror att det den här säsongen blir extra viktigt för ledare och läkarteam att säga stopp, annars riskerar man att bränna ut spelare.

– Tidigare har det kanske varit mer spelarens eget ansvar att säga till när det blir för mycket, men det vill man helst inte göra. Nu får man kanske titta mer på matchminuter än exakt hur man känner sig, för att minska riskerna. För det är många spelare som kommer att hamna i det läget – vem ska vila lite extra just den matchen? Det kommer att kräva lite fingertoppskänsla, säger Berglund.

Göteborg hoppas kunna värva ett par utländska spelare på landslagsnivå före premiären. Annars får man komplettera matchtrupperna med F19-spelare, om man alls ska ha någon nytta av att Svenska fotbollförbundet utökat maxantalet byten per match från tre till fem.

Regerande mästarlaget Rosengård räknar också med att utnyttja sina F19-talanger för att fylla ut sin bänk.

– Vi har en väldigt bra trupp men man kan inte spela fotboll med bara 15 utespelare. Och särskilt inte när det blir ett så intensivt schema. Vi har en tunn trupp och det är utan tvekan vår akilleshäll, säger Rosengårds lagkapten Caroline Seger.

– Det kommer bli ett år där vi får prövningar som man aldrig tidigare har varit med om som fotbollsspelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!