Vad är superligan?
En ny stängd liga som ska drivas av klubbarna själva. Klubbarna ska bryta sig loss från dagens Champions League, som styrs av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa.
Vilka är med?
Tolv klubbar har hittills sagt ja till att delta i turneringen: Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham. Totalt ska ligan bestå av 20 lag.
Vilka är inte med?
Tyska Bayern München och Dortmund samt franska Paris SG är tre storklubbar som tydligt tagit avstånd från turneringen.
Vilka bestämmer över superligan?
Real Madrids ordförande Florentino Pérez är styrelseordförande. Juventus ordförande Andrea Agnelli och Manchester Uniteds ägare Joel Glazer sitter också med i ledningen.
Varför tycker storklubbarna att det behövs en superliga?
Den främsta orsaken stavas pengar.
Klubbarna blöder ekonomiskt under pandemin samtidigt som superstjärnornas mångmiljonkontrakt ska betalas. Att kunna garantera spel i en stor europeisk turnering varje år skulle innebära en ekonomisk stabilitet.
Hur mycket pengar handlar det om i superligan?
De 15 grundarklubbarna är garanterade att få dela på 35 miljarder kronor. Dessutom lovar superligan att generera 100 miljarder kronor som ska delas ut som solidaritetsbetalningar till fotbollen i Europa.
Hur ska turneringen fungera?
De 20 lagen delas sedan in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna. Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.
Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna – men alltså inte delta i Champions League. Superligan ska inledas "så snart som möjligt". Kanske redan i höst.
Hur har reaktionerna varit?
Planerna fördömts unisont från alla håll. De internationella fotbollsförbunden Uefa och Fifa hotar med att spelare som är med i turneringen kommer att stoppas från sina landslag – och därmed exempelvis VM och EM.
"Jag har varit brottmålsadvokat i 20 år, men jag har aldrig träffat sådana här människor", sade Uefaordföranden Aleksander Ceferin med adress till cheferna i superligaklubbarna.
Tyska förbundet vill att klubbarna stängs av från alla internationella matcher – och att det även ska gälla deras ungdomslag.
Premier League, med sex lag i utbrytarligan, tar också avstånd från planerna.
De inblandade klubbarna har inte ens stöd från de egna supportrarna. Chelseas supporterklubb kallar projektet för "det slutgiltiga sveket" och Arsenal beskriver det som "klubbens död som idrottsinstitution".
Källor: AFP, Reuters, The Super League, The New York Times.