Nya Zeeland skakat av historisk förlust

Nya Zeeland åkte i helgen på en skrällförlust mot Argentina. Det mäktiga rugbylandet försöker nu resa sig från vad som beskrivs som "en sällan sedd förödmjukelse" efter "den mest patetiska insatsen i mannaminne".

Argentinas spelare jublar efter den oväntade segern mot Nya Zeeland i Parramatta utanför Sydney i Australien på lördagen.

Argentinas spelare jublar efter den oväntade segern mot Nya Zeeland i Parramatta utanför Sydney i Australien på lördagen.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Sport2020-11-15 04:25

Nya Zeeland vaknade på söndagen upp med en kollektiv baksmälla.

Och när invånarna öppnade sina tidningar eller tittade i sina flöden på sociala medier lär de ha ångrat att de öppnade ögonen.

"En skam" kunde läsa i New Zealand Herald , eller "Helt enkelt fruktansvärt" som sajten Stuff skriver. Satte de på tv:n hörde de från public service-bolaget TVNZ att lördagen varit "en skräckupplevelse".

"Sällan blivit så utklassade"

15–25 mot Argentina och det stolta rugbylandslaget All Blacks allra första förlust mot det sydamerikanska landet sved desto mer som laget förra veckan gick på pumpen mot ärkefienden Australien i en pågående trenationersturnering i Sydney-området.

Nyzeeländarna är inte vana vid att förlora i nationalsporten och två raka förluster har de inte råkat ut för på över nio år.

"Sällan under de senaste tio åren, kanske till och med senaste 20 åren har de spelat så skakigt eller blivit så utklassade, skriver NZ Herald efter förlusten som australiska ABC rankar som den näst största skrällen i rugbyns historia. Bara Japans seger mot Sydafrika i VM 2015 ses som större.

Lång väntan på spel

I Argentina är tongångarna förstås mer uppåt och medierna, som sporttidningen Olé , kallar insatsen historisk, även om rugbyrubrikerna där hamnar en bit under fotbollsnyheterna.

Det sydamerikanska lagets bragd blir inte mindre imponerande av förutsättningarna. All Blacks har förvisso tidvis hållits i karantän i år, men inte på långa vägar som det argentinska laget.

Senast laget överhuvudtaget stod tillsammans på en rugbyplan var i VM i Japan – i oktober 2019.

"Helt overkligt"

Spelarna har varit isolerade utanför hemlandet i fyra månader, först i Uruguay, sedan i Australien. De har under långa perioder inte ens fått umgås inom laget och på sociala medier har spelarna lagt ut bilder på hur de tränat var för sig – som att springa rundor i lägenheter, övat kast mot en vägg och tränat tacklingar utan fysiskt kontakt med någon annan.

– Det är så overkligt, helt overkligt. Surrealistiskt, sade Argentinas förbundskapten Mario Ledesma till australiska nyhetsbolaget ABC efter matchen och hyllade mellan glädjetårarna sina spelare.

– De har varit med om så mycket i den här pandemin, de har gått från karantän till karantän och har inte klagat en enda gång, bara fortsatt vara positiva.

Ian Foster, Ledesmas kollega i Nya Zeeland, lär – om de inhemska medier får bestämma – snart få se sig om efter ett nytt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om