Öbergs ras – tappade pallplats i totalen

Inför världscupavslutningen i Östersund hade Hanna Öberg ett järngrepp om en pallplats i skidskyttets totalcup. Men en ny bottenplacering innebar att svenskan ramlade ner till en fjärdeplats. –Det är klart det känns tråkigt, säger 25-åringen efter 24:e-platsen i masstarten.

Hanna Öberg efter målgång i damernas masstart under världscupen i skidskytte i Östersund.

Hanna Öberg efter målgång i damernas masstart under världscupen i skidskytte i Östersund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2021-03-21 17:27

Världscupsäsongen är avslutad och det landade till sist i samma totalplacering som förra året för Hanna Öberg. Hon blev fyra – och sättet som hon avslutade på gav en bitter eftersmak.

Säsongens sista anhalt, Östersund, resulterade i en 52:a-plats i sprint, en 54:e-plats i jaktstart och slutligen en 24:e-plats i söndagens masstart med 30 deltagare.

– Det är lite blandade känslor. Det är klart att dagens lopp, och hela helgen, inte har blivit som jag hade velat, säger Öberg när hon ska summera känsloläget.

En ny tung dag i spåret och på skjutvallen – totalt åtta bom i extremblåsten – innebar att hon fick se sig passerad av tyskan Franziska Preuss som i stället blev den som slutade trea i den totala sammanställningen.

”Inte lika viktigt”

Öberg hävdar dock att sättet hon avslutade världscupsäsongen på svider mer än den tappade pallplatsen.

– Det känns tråkigt att halka av topp tre i totalen. Men jag tänker också att jag egentligen vill ännu högre i den listan och då är det inte lika viktigt om man blir trea eller fyra.

TT: Hur kommer ni gå vidare efter den här helgen och utvärdera varför det gick som det gick?

– Jag pratade mycket med Johannes (Lukas, landslagets huvudtränare) förra veckan och det är klart att vi ska prata om hela säsongen efter den här helgen också. Men för mig är inte utmaningen att hålla ihop det när jag är i bra form, utan det handlar om att jag har det svårt att hålla ihop det när jag är i sämre slag, säger Öberg och tillägger:

– Det handlar om helheten med skyttet och skidåkningen och jag känner att lägstanivån blev lite för låg just den här helgen för att jag ska vara nöjd.

”Skönt med semester”

Hanna Öberg har ställt upp i 35 av 36 tävlingar den här säsongen – fler än hon någonsin kört tidigare.

– Målsättningen är att bygga upp grunden ännu mer till nästa år så att jag har en bättre grundform och inte hamnar i ett sådant här läge igen. Jag vill kunna hålla en hel säsong och jag ser fram emot att lägga ner det jobbet.

– Jag har aldrig tävlat så här mycket så det är klart att det spelar in. Sedan upplever jag att jag har blivit bättre på att ta ut mig mer i vissa lopp så det sliter ju också mer. Det finns många aspekter av det här. Jag klurar redan nu på saker som jag kan göra bättre.

TT: Hur skönt är det att säsongen är slut nu?

– Det ska bli skönt med lite vila och semester. Det är SM nästa vecka men sedan blir det semester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om