Tuff comebacksäsong för Svala: "Ingen som tjurat ihop"

En poäng på 13 försök. Resultaten har inte varit alltför glädjande för IBK Svala i comeback-säsongen. Desto roligare har det varit att Mörlunda återigen haft ett damlag i seriespel. "Idrotten är viktig, framförallt nu när det är ett tufft samhälle att växa upp i", säger spelande tränaren Jasmin Enroth.

IBK Svala har denna säsong haft ett damlag igen för första gången på tre år. Jasmine Eneroth är spelande tränare för laget.

IBK Svala har denna säsong haft ett damlag igen för första gången på tre år. Jasmine Eneroth är spelande tränare för laget.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2024-02-22 19:00

Inför säsongen var den sportsliga målsättningen glasklar – inte komma sist.

Med tre omgångar kvar att spela i division 2 verkar det dessvärre bli en jumboplacering för IBK Svalas, som gjorde comeback inför säsongen.

– Det har inte gått så bra som vi hade hoppats, även om vi inte hade alltför höga förväntningar med tanke på att det är första året tillbaka, säger spelande tränaren Jasmin Enroth, som var en av initiativtagarna till återkomsten.

Hur har ni hanterat motgångarna?

– Vi har kämpat på och gjort det så bra vi kan. De yngre spelarna tar det lite hårdare än de äldre, där finns det mer rutin och de har det lättare att blicka framåt. Men det är ingen som lagt klubban på hyllan och tjurat ihop.

Har ni varit tillräckligt många på träningar och matcher?

– I snitt har det varit runt 15 utespelare och en målvakt, så det har sett ganska bra ut. Framöver hoppas vi att fler vill vara med så vi kan få till en större trupp och kanske ha med någon extra på bänken till matcherna.

Från "lokalbefolkningen" har det varit glada tillrop kring satsningen.

– Generellt har det varit väldigt positivt. Det är många som tycker det är roligt att det finns ett damlag att kolla på igen.

Är det viktigt att det finns ett damlag i Mörlunda?

– Min personliga åsikt är att det är väldigt viktigt med idrotten. Framförallt nu när det är ett ganska tufft samhälle att växa upp i. Det är många som inte har sociala kontakter eller vänner att umgås med, och då blir idrotten något att förlita sig på. Så jag hoppas och tror vi är kvar även nästa säsong.

Och nog finns det utvecklingspotential att bygga vidare på. Ser vi bara till den senaste matchtruppen, i förlustmatchen mot Färjestaden, var elva av 15 spelare i Svala 18 år eller yngre.

I laget finns det bland andra fyra spelare födda 2008. Men på grund av regelverket får max tre spelare födda 2008 eller senare vara med i en match.

– Så de längtar verkligen till nästa säsong när allihopa kan spela tillsammans.

Som vi nämnde i inledningen har den efterlängtade segern inte kommit för de gulblå. Men i de avslutande tre omgångarna ställs Svala faktiskt mot de tre lagen precis ovanför dem i tabellen.

Kanske läge att avsluta med en efterlängtad triumf?

– Då hade det blivit väldigt glada miner, avslutar Jasmin Enroth.

IBK Svalas damlag inför säsongen.
IBK Svalas damlag inför säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!