Ojala följer med när SVT tappar vintersporter

Johanna Ojala och Peter Jihde blir ankare för Nents nya vintersportsatsning som bland annat tar längd och alpint från SVT. Ojala lämnar därmed rollen som expertkommentator i SVT, och tar rygg på en rad tv-vintersporter som byter kanal. –Jag känner mig färdig med expertrollen, säger Ojala.Frida Hansdotter och Johan Olsson blir två av expertkommentatorerna.

Johanna Ojala. Arkivbild.

Johanna Ojala. Arkivbild.

Foto: Robert Henriksson/TT

Sport2021-03-26 13:41

En tv-era går i graven i och med att SVT blivit av med rättigheterna till bland annat världscupen och VM i längdskidor och alpint. För den som vill fortsätta följa nämnda tävlingar blir det därför till att byta SVT:s "Vinterstudion" mot Nent Groups nya vintersportsatsning.

Frontpersoner för de nya sändningarna, som kommer sändas i Nents olika kanaler, blir bland andra Johanna Ojala och Peter Jihde.

Ny roll

Jihde är ett vant tv-ankare medan det blir en ny roll för Ojala. Sedan 2013 har hon varit expertkommentator, med fokus på längdskidor, i SVT. Nu tar hon klivet in i programledarrollen.

– Jag har haft funderingar kring expertrollen under några års tid. Så jag kände att jag var klar med den delen, säger Ojala.

– Jag hoppas att vi ska kunna förklara ännu mer vad som ligger bakom en prestation, att kunna bygga berättelserna om vad elitidrott handlar om. Och jag vill såklart att vi ska fortsätta bjuda på idrottsögonblick. Och också få in den här mångfalden med alla andra idrotter som snowboard, puckelpist, freeskiing.

Det är bara Ojala och Jihde som är klara, men fler programledare kommer att presenteras framöver, säger Jihde, som har rutin från flera stora idrottsevenemang, men som hållit på med annan journalistik de senaste åren.

– Sport har en sådan drivkraft, det är här och nu. Det är Linn Svahn och tårar och det är Jonna Sundling och glädje. Kontrasterna finns i sporten och det sker på en hundradel. Jag älskar att ställa frågan ”Hur känns det?” och är det något som känns så är det sport, säger Peter Jihde.

SVT behåller delar

Huvudkanal blir TV6 och bland expertkommentatorerna syns OS-guldmedaljören i slalom Frida Hansdotter och tidigare längdstjärnan Johan Olsson.

– Att få vara kvar i skidvärlden med den passionen och glädjen som jag har, det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli väldigt kul att grotta in mig i detaljer, från de tekniska bitarna till hur de är som personer, för att ge lite djupare insikt, säger Hansdotter.

För två år sedan kom beskedet att Nent Group tar över de stora mästerskapen och majoriteten av världscuptävlingarna i längd, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing.

SVT kommer dock att fortsätta sända skidskyttets världscup, och kanalen har också säkrat rättigheter till delar av världscupprogrammen både för längd och alpint. Bland annat ska man sända alla tävlingar i Österrike och Schweiz den kommande säsongen.

Fakta: Nya tv-avtalet för vintersporter

Nent Groups tv-kanaler är TV3, TV6, TV8, TV10, Viasats betal-tv-kanaler samt streamingtjänsten Viaplay.

I tv-avtalet som träder i kraft 2021 ingår VM 2023 och 2025 i skidor, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing.

Dessutom världscupen under fem säsonger från hösten i 2021 i samma grenar.

Utöver det har Nent Group också säkrat rättigheterna till de största mästerskapen och världscuptävlingarna i konståkning, skridsko och short track.

Världscuptävlingar i alpint och skidor i Österrike och Schweiz ingår dock inte i avtalet, inte heller skidskyttets världscup eller VM. Dessa tävlingar sänds även fortsättningsvis i SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!