– Det är oförenligt med svensk rätt att hävda att man ska gå före, säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och adjungerad ledamot i delegationen för medicinsk etik vid läkarsällskapet.
Men synen på förtur till vaccinet mot covid-19 skiljer sig åt. Vissa länder öronmärker doser åt sina idrottare: Ungern är i full färd med att vaccinera sin trupp, Serbien har samma målsättning och i Israel – som är världsledande när det gäller att vaccinera sin befolkning – ska idrottarna vara färdigvaccinerade senast i maj, rapporterar sajten Inside the Games.
Även Belgiens olympiska kommitté har frågat efter doser som ska täcka behovet hos idrottarna.
– Det är upp till varje land att hantera sina prioriteringsgrupper, konstaterar Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, som räknar med att svenska truppen erbjuds vaccin enligt gängse köregler innan det är dags att åka.
Gräddfil olaglig
Bland de första att yrka på gräddfil var kanadensaren Dick Pound, frispråkig medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK), som uttryckt att idrottare borde få gå före i vaccinationskön.
En omöjlighet i Sverige. Här får alla – idrottare eller ej – vänta på sin tur, understryker docent Niklas Juth som hänvisar till Hälso- och sjukvårdslagen och gällande prioriteringsordning, där företräde nu ges åt exempelvis äldre och vårdpersonal.
– De som drabbas allvarligast när de blir sjukast – eller de som har störst sannolikhet att drabbas – ska gå först.
i Sverige pågår vaccinering, men i en rad länder kommer det inte kunna ske under överskådlig framtid.
Internationella olympiska kommittén (IOK) och WHO har startat ett gemensamt vaccinationsprojekt för att försöka se till att OS-idrottare i fattigare länder också ska få tillgång till vaccinet innan OS invigs den 23 juli.
"Min skyldighet"
I nuläget finns inga krav på vaccination för att delta i Tokyo, men IOK uppmanar alla som kan att vaccinera sig. Vaccinationsviljan skiljer sig dock åt bland tävlande. En av de som vägrar vaccin är jamaicanske sprintstjärnan och dubble OS-guldmedaljören Yohan Blake.
Hur resonerar svenska truppen?
– Är det så att vi inte måste så kommer jag nog ändå överväga att ta det, man vill inte bli sjuk precis innan, säger kanotisten Linnea Stensils.
Tommy Macias, som tävlar i 73-kilosklassen i judo, tvekar inte.
"Eftersom jag reser ganska mycket med min idrott så finns det en stor, eller i alla fall en större chans att jag blir smittad och tar med det hem. Därför tycker jag att det är min skyldighet att vaccinera för att göra samhället tryggare." skriver han i ett mejl till TT.
"Hålla sig i bubblor"
Normalt sett är vaccinationsviljan hög i den svenska truppen, enligt SOK:s Peter Reinebo som blickar tillbaka till vinter-OS i Vancouver 2010 då svininfluensan grasserade.
– Vi satte upp ett par vaccinationsmöjligheter för vår trupp och gjorde det lättillgängligt. 95 procent av vintertruppen vaccinerade sig.
Faktum kvarstår – vissa länders idrottare kommer åka vaccinerade, andra inte. Hur kommer det här att märkas på plats i Tokyo?
Inte mycket, svarar Peter Reinebo:
– Testandet är grundbulten i att hindra smittspridning under OS, och det andra är att iaktta försiktighet med hygien och distansering – och att hålla sig i bubblorna, oavsett om det handlar om att bo, äta eller transportera sig.