Omstridd prins vill ta över klassisk klubb

Saudiarabien och den ifrågasatte kronprinsen Mohammed bin Salman är på väg att ta över Premier League-klubben Newcastle. Kritiken mot planerna är dock massiv – både från människorättsorganisationer och från en rival till Saudiarabien.

Sport2020-04-25 06:08

Det är ett konsortium, som leds av Saudiarabiens statliga investeringsfond, som är på väg att köpa 80 procent av aktierna i Newcastle för motsvarande cirka 3,7 miljarder kronor. En första betalning på motsvarande 211 miljoner kronor ska redan ha gjorts till den nuvarande ägaren Mike Ashley.

Men människorättsorganisationen Amnesty International varnar Premier League för att den kan bli syndabock om man blundar för Saudiarabiens sorgliga historik vad gäller mänskliga rättigheter och låter konsortiet köpa Newcastle.

"Det här handlar om mer än bara en finansiell transaktion. Det handlar om imageskapande, att man vill använda Premier Leagues prestige och Newcastle Uniteds supportrars passion för sin klubb", skriver Amnestys brittiska generalsekreterare Kate Allen i ett brev till Premier Leagues vd Richard Masters, enligt nyhetsbyrån AFP.

Är "sportswashing"

Hennes kollega Felix Jakens är inne på samma linje. Han ser saudiernas invit som ett försök att ta fokus från "den här bottenlösa historiken när det gäller mänskliga rättigheter",

– Vi måste se på det för vad det är. Saudiarabien försöker att använda Premier Leagues stjärnglans och prestige som pr-vapen. Det finns ett namn för det och det är "sportswashing", säger han till den brittiska nyhetssajten The Independent.

"Sportswashing" är en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt tvätta bort fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

Låg bakom journalistmord

Ett exempel på hur Saudiarabien bemöter dem som står upp för mänskliga rättigheter är demokratiförkämpen Iyed el-Baghdadi. Han är från Förenade arabemiraten och flydde till Norge när han hotades till livet för att ha kritiserat Saudiarabien. Nu varnar han britterna för att göra den planerade affären med Saudiarabien.

– Det är avskyvärt och inte något som ni vill bli förknippade med, säger han till The Independent.

el-Baghdadi var vän med journalisten Jamal Khashoggi som mördades på det saudiska konsulatet Istanbul 2018. En FN-utredning har slagit fast att mordet beordrades av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Kronprinsen leder den statliga investeringsfonden som nu är på väg att ta över Newcastle.

Piratsänder ligan

Premier Leagues vd svarar Amnesty att man inte kan kommentera den pågående processen.

"Jag kan dock försäkra er om att dessa processer går utöver vad som krävs enligt de brittiska företagslagarna och att de tillämpas lika hårt på varje enskilt framtida köp av en Premier League-klubb", skriver Masters enligt The Independent.

Om inte annat kanske hot från en av de största tv-rättsinnehavarna kan stoppa affären.

BeIN Sports, som köpt tv-rättigheter till Premier League tre säsonger framåt för motsvarande 5 miljarder kronor, har uppmanat samtliga Premier League-klubbar att säga nej till affären. Det Qatar-baserade bolaget anklagar grannlandet Saudiarabien för att se mellan fingrarna åt ett saudiskt bolag som kapat BeIN:s tv-signal och sänder ut fotbollsmatcher utan rättigheter.

"Som en långvarig partner och väldigt stor investerare i Premier League, uppmanar vi er att noga överväga alla konsekvenserna av att godkänna affären", skriver BeIN:s vd Yousef al-Obaidly i breven, som The Times tagit del av.

Kan påverka tv-avtal

al-Obaidly skriver att om affären går igenom kan det påverka framtida tv-avtal.

"Det är ingen överdrift att säga att den framtida ekonomiska modellen för fotboll står på spel", menar han.

Vad skulle det då innebära för fotbollsklubben i nordöstra England om köpet blir av?

Sannolikt väldigt mycket. Som en jämförelse tog shejk Mansour, en medlem i Abu Dhabis kungafamilj, över Manchester City 2008 och började pumpa in pengar i klubben. Det har gjort City till en storklubb som tagit elva titlar de senaste nio åren, inklusive fyra i Premier League.

Kan plocka åt sig

De första sex åren gick dock City med motsvarande 7,2 miljarder kronor i förlust. Något som kanske inte behöver drabba Newcastle. För coronakrisen kan göra det mycket billigare att bli ett topplag i Premier League.

– Gamar och rovdjur kommer att kunna plocka åt sig bra spelare för väldigt blygsamma summor, säger Kieran Maguire, expert på fotbollsekonomi, till AFP.

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har försökt att få bort den "ekonomiska dopningen" genom sina finansiella fairplay-regler. Manchester City har också straffats av Uefa med att inte få spela i det europeiska cupspelet de kommande två säsongerna.

Men Uefas regler kan komma att mildras på grund av coronakrisen, skriver AFP. Och då kanske Newcastle kan bli den stora vinnaren.

Fakta: Ägarbyten som förändrade Premier League

+ Manchester City

Efter att shejk Mansour från Abu Dhabi tagit över City 2008, för motsvarande 2,6 miljarder kronor, blev City en toppklubb med elva titlar de senaste nio åren, varav fyra i Premier League.

+ Chelsea

Ryssen Roman Abramovitj tog över London-klubben Chelsea 2003 för motsvarande 1,4 miljarder kronor. Den nye tränaren José Mourinho tog Chelsea till Premier League-seger redan första säsongen 2005, efter 50 års väntan. Det blev ny ligatitel året därpå. Sedan nya titlar 2010, 2015 och en femte titel under Abramovitj-eran 2017. Chelsea vann även Champions League 2012.

+ Blackburn

Jack Walker investerade pengar från försäljningen av ett stålföretag i favoritlaget Blackburn Rovers och blev dess majoritetsägare 1991. Med Kenny Dalglish som tränare gick laget upp i högstaligan 1992. Då värvades anfallsstjärnan Alan Shearer för rekordsumman 3,6 miljoner pund (cirka 44 miljoner kronor). Och 1995 stod Blackburn som ligavinnare, klubbens första titel sedan FA-cupen 1928. Blackburn åkte dock ur Premier League igen 1999.


Fakta: Premier League-klubbars ägare

Premier League-klubbar som ägs av stora utländska investerare:

Arsenal: Stan Kroenke, USA, genom Kroenke Sports Enterprises.

Chelsea: Roman Abramovitj, Ryssland.

Leicester: Asia Football Investments (King Power).

Liverpool: John W Henry, genom Fenway Sports Group.

Manchester City: City Football Group som ägs av investmentbolaget Abu Dhabi United Group.

Manchester United: Familjen Glazer, USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!