Ordförande är orolig för sportens framtid

Blir det corona som slår undan benen för svensk speedway? Svemos ordförande Håkan Leeman är väldigt orolig för att det kan bli så.

Svemos ordförande Håkan Leeman är orolig för svensk speedways framtid om det inte tillåts att släppa in publik på matcherna.

Svemos ordförande Håkan Leeman är orolig för svensk speedways framtid om det inte tillåts att släppa in publik på matcherna.

Foto: MATHIAS BERGELD

Speedway2020-07-08 16:00

I en krönika på Svemos hemsida beskriver Håkan Leeman läget om svensk speedway kommer överleva eller inte.

"Inom motorcykelförbundet finns den klassiska svenska idrotten speedway. Det är normalt Sveriges tredje största publikidrott efter fotboll och ishockey, med ett publiksnitt på runt 3 000 personer per match när inte Coronan härjar. Klubbarnas ekonomi i denna idrott är helt avhängig av publikintäkter, och givetvis den övriga försäljning som kan ske på plats vid matcherna. De sponsorintäkter som finns i sporten är till största del lokala och har i stort sett försvunnit under Corona-pandemin. Några större medieintäkter finns inte, vilket till viss del varit en räddningsplanka för fotbollen," skriver Håkan Leeman.

"Inom Svemo är vi allvarligt oroade – inte bara över om enskilda klubbar ska överleva krisen utan om sporten svensk speedway ska göra det. Situationen är riktigt allvarlig, och även om samtliga klubbar sliter hårt med att skära kostnader, så är det bristen på intäkter och intäktsmöjligheter som är det värsta. Det sticker väl dessutom lite extra i ögonen på klubbarna när varuhus, restauranger och andra branscher får möjlighet att ha öppet som vanligt fast med krav på social distansering. En utomhusidrott som speedway skulle mycket väl kunna ha social distansering för publiken, och samtidigt ta in ett drygt hundratal åskådare per match.

Håkan Leeman har ett antal förslag vad som behöver göras till myndigheter och politiker i dessa kristider.

  Sluta se all idrott som generisk från ett smittspridningsperspektiv. Det finns stora skillnader mellan olika idrotter, precis som det finns stora skillnader mellan olika branscher i samhället.

  Skilj på elitidrott och breddidrott i debatt, handling och i synen på krisstöd. Elitidrotten är en affärsverksamhet, och ska den överleva måste den särskiljas från breddidrotten.

  Tillåt publik inom elitidrotten, så länge social distansering kan upprätthållas. Jag kan garantera att klubbarna kommer att göra sitt yttersta för att se till att publiken efterlever de rekommendationer som finns.

  Om man beslutar att trots dessa argument inte tillåta publik inom elitidrotten – skapa då ett stödpaket som gör att elitklubbar och hela sporter får en chans att överleva. Med tanke på att elitidrotten är en stor arbetsgivare och en vinstaffär för statskassan, så är det dessutom sunt ekonomiskt.

Karta: Hejla Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!