Ordförande: "Finns andra år där det har sett värre ut"

Trots farhågorna att inte Västerviks IK skulle reda ut säsongen ekonomiskt så kommer föreningen fortfarande ha ett eget kapital när man går in i nästa verksamhetsår.

Publikfigurer har varit ett sätt för VIK att få intäkter när det knappt fick finnas någon publik på matcherna den senaste säsongen.

Publikfigurer har varit ett sätt för VIK att få intäkter när det knappt fick finnas någon publik på matcherna den senaste säsongen.

Foto: Malin Belfrage

Ishockey2021-04-21 20:30

På grund av pandemin har VIK under större delar av säsongen fått spela sina hemmamatcher inför endast åtta åskådare.

Självklart var det ett stort ekonomiskt tapp för klubben att i princip alla publikintäkterna uteblev. Säsongen 2019/20 uppgick sålda entrébiljetter till 2 677 871 kronor.

Tack vare statligt och kommunalt stöd samt bonusutbetalning från sponsorerna eftersom det blev slutspel så kommer VIK att överleva säsongen ekonomiskt.

– Jag är fattar inte hur vi har klarat oss om jag ska vara helt ärlig. Jag är imponerade av oss själva och jag brukar inte ge mig själv beröm. Det är många som har jobbat med detta, säger VIK:s ordförande Anders Wiman.

– Vi kommer inte göra något bra år, men vi kommer att hålla oss med näsan över vattenytan. Vi kommer att gå in i nästa år helt okej. Det finns andra år där det har sett värre ut.

Vid förra årsmöte redovisade VIK ett eget kapital på 776 974 kronor.

– Vi kommer kanske behöver ta lite av kapitalet, men vi kommer fortfarande ha ett eget kapital, säger Anders.

Senaste säsongen hamnade spelarbudgeten på 6,5 miljoner kronor.

Hur stor blir spelarbudgeten till nästa säsong?

– Vi håller på att titta på det just nu. Det beror på lite var vi hamnar ekonomiskt, men det kommer inte bli några stora skillnader. Någonstans mellan sex och sju miljoner kommer vi att hamna, svarar Anders.

På grund av pandemin valde Svenska ishockeyförbundet att ta bort kapitalkravet för elitklubbarna. Under tiden har Michael Marchal på uppdrag av förbundet utrett kapitalfrågan.

Enligt de gamla reglerna skulle VIK haft ett eget kapital på 2,5 miljoner kronor den senaste säsongen och till den kommande säsongen hade kravets höjts till 3 miljoner kronor.

– Istället för att ha fasta kapitalbelopp som är väldigt svåra att bedöma, eftersom det blir statiskt och det blir ett belopp som inte passar alla, så har jag istället tänkt att man har en procentsats som man har i förhållande till sin omsättning. Enligt ekonomisk teori skulle man kunna översätta det till att man har en viss procent av sin omsättning i eget kapital. Ungefär så utan att gå in på procentsatser, säger Michael Marchal till Hockeynews.se

– Jag är positiv till att man tittar över detta. Det tidigare kapitalkravet var inte relevant. Det får inte vara förstora kliv mellan serierna, utan det måste hänga ihop, menar Anders Wiman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!