– Den här lilla lågan tappade aldrig hoppet och väntade på den här dagen likt en körsbärsblomknopp som precis ska slå ut, sade OS-chefen Seiko Hashimoto, innan facklan inledde sin resa genom landet.
OS-elden ska nu föras genom landets 47 prefekturer av 10 000 olika löpare innan den anländer i Tokyo för invigningsceremonin den 23 juli.
Pandemin, som har försenat OS med ett år, sätter även sin prägel på själva fackelstafetten. Den inledande sträckan sker helt utan åskådare, men senare kommer dessa att tillåtas, förutsatt att alla bär munskydd.
Däremot har arrangörerna möjlighet att ställa in vissa sträckor om åskådarantalet visar sig bli för högt.
Stafettstarten riktar även strålkastarljuset på Fukushima, som för tio år sedan drabbades av den värsta naturkatastrofen i landets moderna historia.
Tokyo-OS benämndes ursprungligen som ett "återhämtningens spel", och man ville visa hur regionen – som drabbades av en kraftig jordbävning, en dödlig tsunami och en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 2011 – har byggts upp igen.
Nu har pandemin överskuggat det budskapet, men fackelbärarna i Fukushima hoppas ändå att stafetten ska rikta ett positivt ljus över området.
– Från håll kan Fukushima se ut som en plats där tiden har stått still. Men när folk ser åskådarna som kantar vägen och löparnas passion så tror jag att de kommer att uppdatera sin bild av platsen, säger en av fackelbärarna, tv-reportern Hanae Nojiri.