Samtidigt som den japanska regeringen samtalade med Internationella olympiska kommittén om att flytta OS pågick ett annat sammanträde om andra frågor.
Efter en kort överläggning kom den inre kärnan i Internationella antidopningsorganisationen Wada – bland annat bestående av Kanada, Australien, Nya Zeeland, England, Nederländerna och de nordiska länderna – fram till att det vore bäst om sommarspelen i Tokyo inte hölls som planerat.
– Ja, det skulle skrivas något papper om att man ville att OS skulle skjutas upp. Men under mötets gång sköts OS upp, och då blev det lite platt fall, säger Åke Andrén Sandberg.
"Inte gå utomhus"
Ordföranden för Riksidrottsförbundets dopningskommission säger att önskan bakom ett nytt OS-datum var för att alla länder ska hinna säkerställa att samtliga aktiva är dopningsfria.
Ett arbete som i vissa nationer har försvårats, eller till och med varit omöjligt, på grund av coronavirusets utbredning.
– Nu är det många länder, inte i Sverige då, som mer eller mindre har lagt ner sitt antidopningsprogram för att man helt enkelt inte får gå utomhus. Då blir det väldigt annorlunda i olika länder, säger han.
– Vi vill ha den här tiden för att – så långt det är möjligt – garantera att de vi skickar från våra länder är dopningsfria.
"Reglerna"
OS-flytten till 2021 innebär dessutom att aktiva som inte skulle ha fått vara med i sommar, på grund av dopningsbrott, nu i högsta grad kan vara aktuella för att representera sina länder.
Och enligt Andrén Sandberg är det inte konstigare än att ett avtjänat straff är precis vad det är.
– När man sätter straffet får man inte ta hänsyn om det skulle vara VM, OS, EM eller skånskt mästerskap. Man går efter brottet och sätter straffet, sedan får det bli vad det blir. För en del går det över OS och för en del gör det inte det, säger han.
– Det ska aldrig spela roll. Det står i reglerna.