OS-gymnasten som gick emot Lukasjenko

Hon var den första idrottsstjärnan i Belarus som öppet tog strid med presidenten Aleksandr Lukasjenko. Repressalierna kom direkt, men tystade inte den tidigare OS-gymnasten Melitsina Stanjuta.
–Jag måste rapportera om våldet och dela de här fruktansvärda videoklippen, säger hon.

Melitsina Stanjuta under OS i Rio de Janeiro 2015. Arkivbild.

Melitsina Stanjuta under OS i Rio de Janeiro 2015. Arkivbild.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Sport2020-09-09 06:05

Belarusiskan, som har vunnit 24 mästerskapsmedaljer och kom femma på OS i Rio 2016, började först tänka på politik i samband med presidentvalet 2010. Även då uppstod fredliga protester, och hon såg med egna ögon det våld som president Aleksandr Lukasjenko använde mot sina medborgare.

– Jag tänkte bara: Vad gör han (Lukasjenko)?

Våldet har fortsatt, och Stanjuta har själv drabbats av regimens hårdhandskar. I somras lade hon ut ett inlägg på sociala medier där hon reagerade på ett polistillslag mot en butik i Minsk som säljer satirprodukter om Aleksandr Lukasjenko. Runt 20 personer som stod i kö greps.

"Vad hände med lagarna som ska skydda oss", skrev hon på Instagram.

Program lades ner

Stanjutas träningsprogram, som sändes varje vecka på statlig belarusisk tv, lades ned med omedelbar verkan och hon fick sparken från tv-bolaget.

– Jag kunde inte låta bli att berätta om det här. Det jag skrev handlade bara om våra lagar och att vi faktiskt lever i en demokrati. Så länge man inte bryter mot lagen ska man vara skyddad. Men om man står i kö i en butik kan man tydligen bli bortförd i en polisbuss, säger hon till The Guardian.

Öppet brev från idrottare

Tennisspelaren Victoria Azarenka, Belarus kanske största idrottsstjärna, har inte varit lika frispråkig. Den förra världsettan fick frågor om läget i hemlandet inför US Open.

– Jag ville inte att mina ord ska användas i något syfte, så jag vill inte uttala mig i media om det, sade Azarenka.

Men det finns fler idrottare än Melitsina Stanjuta som har tagit strid mot president Lukasjenko. I augusti skrev fler än 400 idrottare på ett öppet brev där man ansåg att det belarusiska valresultatet var ogiltigt. Stanjuta säger att hon gör det hon gör av kärlek till sitt hemland.

– Om jag inte brydde mig om mitt land skulle jag kanske bara blunda och låtsas som om jag inte hörde något. Men jag kan inte göra det. Jag kan inte och jag tänker inte göra det. Belarus är ett litet land som inte tillhör EU, och ingen bryr sig om oss, säger Stanjuta.

– Jag måste rapportera om våldet och dela de här fruktansvärda videoklippen och visa vad som pågår i Europa på 2000-talet.

Fakta: Protesterna i Belarus

Den nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020, då Lukasjenko utropade sig till segrare – och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!